Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хашим Тачи пледира „невинен“ за военни престъпления. Съдът в Хага гледа делото срещу бившия косовски президент

[post-views]
Хашим Тачи пледира „невинен“ за военни престъпления. Съдът в Хага гледа делото срещу бившия косовски президент

Бившият косовски президент Хашим Тачи пледира „невинен“ пред Специализирания съд в Хага. Той и още трима души са обинени във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, включително убийството на близо 100 души и  извършването на редица други жестокости, дори отвличания.

Бившият държавен глава  на Косово Хашим Тачи разбира в какво е обвинен и е напълно невинен, заяви самият той при откриването на съдебния процес в Хага. Срещу бившия президент е повдигнато обвинение от 10 точки за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, свързани с войната в Косово през 1998-99 г. Припомняме, че именно тя доведе до обявяването на независимост от Сърбия 10 години по-късно, но взе над 10 хиляди жертви.

Хашим Тачи е съосновател и лидер на вече разформированата Армия за освобождение на Косово (АОК). Паравоенната организация беше създадена в зората на 90-те години на миналия век от борещи се за независимост етнически албанци в тогавашната провинция Сърбия, на които се приписват редица зверства срещу местното сръбско малцинство. Според прокурорите по делото престъпленията са извършени на повече от 100 различни места  в Косово и Северна Албания, а жертвите са етнически сърби, косовски албанци и роми, както и политически опоненти, които са били задържани и изтезавани, или убивани.

След обявяването на независимостта през 2008 г. Тачи стана първият премиер на Косово, а след това и негов президент, но подаде оставка през 2020 г., за да отговаря на обвиненията в Хага.

Жертвите и различни правозащитни групи очакват, че специализираният състав на Съда за Косово ще осветли съдбата на някои от хората, изчезнали безследно по време на войната в Бивша Югославия. За косоварите обаче Тачи си остава герой и хиляди излязоха на протест в Прищина в защита на бившия държавен глава и лидерите на АОК. Трябва да подкрепим бойците, които ни дадоха свобода и в момента са несправедливо обвинени, бяха само част от лозунгите на демонстрантите.

Най-ново

Единична публикация

Избрани