Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НИК 421 навлезе в района с потенциална опасност за сигурността край бреговете на Западна Африка

[post-views]
НИК 421 навлезе в района с потенциална опасност за сигурността край бреговете на Западна Африка

В 22:30 часа корабно време (21:30 часа източноевропейско време) на 4 април българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ се намира на 300 морски мили от точката, в която ще бъде на тра́верс от островите Кабо Верде. С термина тра́верс се означава направление, което е перпендикулярно на курса на плавателен съд, съответстващо на курсов ъгъл от 90°. НИК 421 плава по обратния път към Варна след успешното си първо участие в 31-вата родна антарктическа експедиция до остров Ливингстън.

В късния следобед на 4 април „Св. св. Кирил и Методий“ навлезе в района с потенциална опасност за сигурността край бреговете на Западна Африка – зона с повишен риск от набези на местни пирати. Екипажите на корабите, преминаващи в тези води, трябва да внимават за нередни действия, извършвани от съмнителни плавателни съдове – такива, които не са обозначени, нямат име или сигнални светлини, движат се в разрез с общоприетите правила за корабоплаване и т.н.

НИК 421 плава със средна скорост от около 9.5 възела при благоприятни метеорологични условия – насрещен вятър от 4 метра в секунда и вълнение от 2 бала. Корабът държи курс към следващата междинна спирка от маршрута си – испанския град Картахена, където трябва да пристигне в средата на април. Там на борда ще се качи нова група от 24-ма курсанти от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ (ВВМУ) във Варна, които, подобно на свои 23-ма колеги в началото на пътуването, ще проведат 10-дневна плавателна практика. След Картахена НИК 421 ще се отбие в Пирея (Гърция) по повод обсъждането на взаимно сътрудничество между ВВМУ и гръцката военноморска академия. Очаква се корабът да приключи изцяло плаването си в края на април, заставайки на морската гара във Варна.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани