Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Джо Байдън предупреди за опасностите от изкуствения интелект

[post-views]
„Нямам намерение да си ходя“, заяви Байдън въпреки засилените очаквания за смяната му като кандидат на демократите за президент

Според президента на САЩ Джо Байдън технологичните компании трябва да поемат отговорност за опасностите, които изкуственият интелект може да донесе. Той заяви, че е необходимо конгресът да предприеме стъпки в тази насока, предаде АА.

„Изкуственият интелект може да помогне за справяне с някои много трудни предизвикателства като болестите и изменението на климата, но също така трябва да се обърне внимание на потенциалните рискове за нашето общество, нашата икономика и националната сигурност“, заяви Байдън в Белия дом, говорейки пред своя Съвет на консултантите по наука и технологии.

Казвайки, че те са се събрали, за да оценят възможностите и рисковете, свързани с изкуствения интелект, Байдън добави, че според него технологичните компании са отговорни за това да се уверят, че продуктите им са безопасни, преди да ги пуснат на пазара.

„Социалните медии ни показаха какви щети могат да нанесат мощните технологии без правилните предпазни мерки“, каза той.

Ако не се предприемат необходимите стъпки за спиране на тази заплаха, това може да се отрази неблагоприятно на психичното здраве, самовъзприятието и емоциите на младите хора, предупреди президентът.

Байдън призова Конгреса да приеме законодателство за защита на личните данни, което да налага строги ограничения върху данните, които технологичните компании могат да събират и да блокира рекламите, насочени към деца. Той също така предложи фирмите да дадат приоритет на здравето и безопасността в продуктите, които произвеждат.

Запитан дали изкуственият интелект е опасен, Байдън отговори: „Ще видим с течение на времето“, като добави: „Възможно е да бъде.“

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани