Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Европол затвори един от най-големите пазари за киберпрестъпления в света

[post-views]
Германия иззе активите на компанията за шпионски софтуер „ФинФишер“

Европол съобщи, че е затворила „един от най-големите“ онлайн пазари за търговия с милиони откраднати самоличности и данни за сметки, предаде АФП.

Глобалната акция, е проведена под ръководството на ФБР и холандската полиция. Тя е насочена срещу Genesis Market и приключва с до 119 ареста, като обхваща 17 държави, съобщават от полицейската агенция на ЕС.

Операцията е наречена „Cookie Monster“.

„Безпрецедентна акция на правоприлагащите органи, в която участваха 17 държави, доведе до унищожаването на Genesis Market – един от най-опасните пазари за продажба на откраднати идентификационни данни за акаунти на хакери от цял свят“, се допълва в изявлението на Европол.

Според базираната в Хага агенция в т.нар. пазар са били обявени за продажба самоличностите на над два милиона души

Действията срещу престъпниците са проведени в няколко държави, сред които Австралия, Великобритания, Канада, САЩ и повече от 10 страни в Европа.

„Благодарение на обединените усилия на всички участващи правоприлагащи органи, ние сериозно нарушихме престъпната кибернетична екосистема, като премахнахме един от ключовите й помощници“, заяви Едвард Силерис, ръководител на Европейския център за борба с киберпрестъпността на Европол, който е оказал съдействие при операцията.

Агенцията за съдебна координация на ЕС, Евроюст, която също е базирана в Хага, заяви, че операцията е „усилие на много държави“.

„Клиентите на Genesis Market са се намирали по целия свят и активно са купували откраднати пакети с данни на жертвите до момента на това изземване“, се твърди в нейното изявление.

Само с покана

Британската национална агенция за борба с престъпността съобщи, че във Великобритания са арестувани 24 души. Други 17 души са били задържани в Нидерландия.

Европол отбеляза, че Genesis Market е предлагал за продажба „ботове“, които са заразявали устройствата на жертвите чрез зловреден софтуер или други методи.

„При закупуването на такъв бот престъпниците биха получили достъп до всички събрани от него данни като пръстови отпечатъци, бисквитки, запазени влизания и данни от автоматично попълване на формуляри“, се казва в съобщението.

Информацията се събирала в реално време, така че купувачите да бъдат уведомявани за всяка промяна на паролите.

За разлика от така наречените услуги в „тъмната мрежа“, Genesis е бил достъпен в публичния интернет, „макар и скрит от правоприлагащите органи зад завеса, отворена само за потребители, които са получили покана“, заяви агенцията.

„Неговата достъпност и ниски цени значително са понижили бариерата за навлизане на нови купувачи, което го е направило популярен ресурс сред хакерите“.

Затварянето на Genesis Market идва след редица киберразследвания, в които участва Европол.

През април 2022 г. агенцията съобщи, че международните следователи са затворили „Raidforums“ – масивен онлайн форум, който продава достъп до хакнати бази данни, откраднати от американски корпорации.

По-рано през 2021 г. Европол обяви разбиването на „най-опасния“ в света инструмент за киберпрестъпления, използван за проникване в компютърни системи, наречен EMOTET.

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани