Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Иран засилва своите позиции в света, а неговите противници отслабват, заяви аятолах Хаменей

[post-views]
Иран заяви, че американско-британската атака срещу хусите ще подхрани нестабилност в региона

Върховният духовен лидер на Иран аятолах Али Хаменей заяви, че позициите на страната му постепенно се засилват, а иранските противници, най-вече САЩ и Израел, все повече губят влияние, предаде ТАСС, като се позова на агенция Тасним.

„При (президента Барак) Обама САЩ бяха по-слаби, отколкото при (Джордж) Буш, при (Доналд) Тръмп бяха по-слаби, отколкото при Обама, а при сегашното правителство са по-слаби, отколкото при Тръмп“, каза Хаменей.

„Разделението в обществото (в САЩ), настъпило след изборите преди две-три години, още не е преодоляно“, заяви той.

Според него протичащата в света дедоларизация също така е признак за отслабване на американското влияние.

Говорейки за Израел, Хаменей каза: „Ционисткият режим е затънал в политическа нестабилност: за четири години се смениха четирима министър-председатели, а партийните коалиции се разпадат, дори не се сформират. Силното разцепление във властта се подчертава от демонстрациите, в които участват стотици хиляди хора. През 2015 г. споменахме, че режимът няма да просъществува и 25 години, но изглежда, че той иска да прекрати своето съществуване още по-рано.“

Като пример за неспособността на САЩ да провеждат желаната политика той посочи тяхното „отдалечаване от европейските съюзници, които понасят икономически загуби“ заради войната в Украйна, и неуспешните опити за „преврат във Венецуела“, въпреки че „САЩ смятат Латинска Америка за свой заден двор“.

По думите му САЩ търпят неуспехи и в Близкия изток, след като са „обявили планове за създаване на единен антиирански фронт от арабски страни, но това, което става сега, е противоположното на планираното“. „Отношенията на арабския свят с Иран се подобряват. Освен това САЩ искаха да спрат нашата ядрена програма чрез натиск и санкции, но се провалиха“, каза Хаменей.

Във връзка с размириците в Иран, избухнали през септември след смъртта на 22-годишната Махса Амини, той изтъкна, че „бунтовете под предлог на борба за правата на жените са получили подкрепа от западни шпиони“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани