Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Латвия възстановява задължителната военна служба

[post-views]
Латвия възстановява задължителната военна служба

Латвийският парламент гласува възстановяването на задължителната военна служба за младите мъже от следващата година. Решението е породено от рисковете за регионалната сигурност на фона на войната на съседна Русия в Украйна, предаде АФП.

„Военната служба е нашият отговор на новата геополитическа заплаха“, заяви латвийският министър на отбраната Инара Мурниеце пред депутатите преди гласуването.

„След бруталното нахлуване на Русия в Украйна можем да гарантираме, че Латвия е защитена само чрез комплексни отбранителни решения, които включват не само оръжейни системи, но и голяма част от обществото в готовност за военни действия“, добави тя.

Латвия премахна задължителната военна служба няколко години след присъединяването си към НАТО през 2004 г.

От 2007 г. насам армията на членката на ЕС се състои от професионални войници заедно с доброволци от Националната гвардия, които служат в сухопътните сили на непълно работно време през почивните дни.

Страната с население под два милиона души, която граничи с Беларус и Русия, в момента разполага само със 7500 войници на активна служба и членове на Националната гвардия. В подкрепа на латвийските сили са разположени 1500 съюзнически войски от НАТО.

Задължителната военна служба ще се отнася за мъже на възраст от 18 до 27 години, като ще има няколко варианта за изпълнение на изискването.

За тези, които не отговарят на изискванията по здравословни или религиозни причини, ще бъде налице и алтернативна невоенна служба.

За да влезе в сила окончателно, решението трябва да получи зелена светлина от президента.

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани