Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министър Милков разговаря с колегата си Османи за вписването на българите в конституцията на РСМ

[post-views]
Министърът на отбраната на РСМ: Скоро ще бъдат преодолени различията с България за ЕС

Министърът на външните работи Николай Милков е провел двустранна среща с колегата си от Северна Македония Буяр Османи във връзка с вписването на българите в конституцията на страната.

Той коментира и инцидента в Битоля, при който името на българския клуб „Иван Михайлов“ е било напръскано с черна боя, за да бъде окончателно заличено.

„Очевидно атмосферата там позволява това да се случва. Съществуват елементи на безнаказаност, които благоприятстват това. Сега, доколкото на нас ни е известно, там вече се дискутират някакви варианти на бъдещите текстове, които биха били промяна в конституцията. Не бихме искали да бъдем част от този процес, за да може той да върви гладко. Бихме искали да се консултираме по тези въпроси.

В този смисъл аз вчера разговарях кратко с министър Османи. Надявам се те да откликнат. Предстоят контакти, които ние имаме, в усилията си да сваляме напрежението, разбира се, без да нанасяме ущърб на правата на българите в Северна Македония. Този диалог трябва да продължи стига да има воля от тяхна страна. Отново протягаме една ръка, в този смисъл. Готови сме да обсъждаме промените, които те правят.“

По повод провеждането на парламентарните избори в чужбина, той каза, че Министерството на външните работи си е свършило работата, но то не може да влияе на секционните комисии. Министър Милков подчерта:

„Регламентите за организация на изборите стават с всеки следващ избор по-сложни и пораждат повече ангажименти за нас. В момента ние трябваше да командироваме 534-ма човека от България в чужбина, плюс още 203-ма човека, ако не се лъжа, от самите наши представителства, задгранични, заедно с материали. Имаше места, където всъщност ставаше въпрос за огромен обем от материали – да кажем 134 секции във Великобритания.

Няма авиолиния, която да може да изпрати 134 човека в рамките на един ден заедно с всичките материали, машини и прочее, защото тези материали и машините не са чекират като багаж. Вие знаете, това е дипломатическа поща, именно за да се осигури нейното безпроблемно минаване през граници, да не се загубят неща. Това се качва горе, в кабината на самолета. Това поражда огромни логистични проблеми. Също така имаше известни забавяния в това кога и как получихме някои от материалите. Имаше секции в тихоокеанското крайбрежие на САЩ и на Канада, където трябваше своевременно те да бъдат изпратени дни преди това, за да сме сигурни, че ще достигнат“.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани