Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Япония заяви, че приветства засилване на участието на НАТО в Индийско-тихоокеанския регион

[post-views]
Япония обяви, че спира финансирането на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци

Японският министър на външните работи Йошимаса Хаяши заяви днес, че приветства засилване на участието на страни от НАТО в Индийско-тихоокеанския регион, където Китай все повече засилва военното си влияние, предаде Киодо.

По време на разширена сесия на двудневната среща на външните министри на НАТО в Брюксел Хаяши обеща също да заздрави сътрудничеството на Япония с транс-атлантическия съюз на фона на все по-нестабилната обстановка в сферата на сигурността в света, която се е влошила след руската инвазия в Украйна.

Хаяши посочи, че Япония не може сама да постигне целта си за създаване на „свободен и отворен Индийско-тихоокеанския регион“ – термин, популяризиран от убития бивш японски премиер Шиндзо Абе. Тази концепция се използва за повишаване на осведомеността относно нарастващото военно и икономическо влияние на Пекин в региона, посочва Киодо.

Представители от Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия също взеха участие в сесията.

Няколко страни от НАТО искат да засилят сътрудничеството в сферата на отбраната със съюзници в Азиатско-тихоокеанския регион, тъй като приемат, че обстановките, свързани със сигурността в двата региона, са взаимосвързани.

Хаяши каза, че има желание да води международни усилия за заздравяване и поддържане на световен ред, основаващ се на зачитане на международното право, тъй като тази година Япония ще председателства групата на седемте индустриализирани страни Г-7.

Членовете на Г-7 Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ, както и ЕС, наложиха икономически санкции на Русия заради нейната инвазия в Украйна, а Китай се въздържа.

Хаяши добави, че Япония и НАТО работят по ревизия на тяхната Програма за партньорство с индивидуален подход, съгласно която се очаква да бъде заздравено сътрудничеството в киберпространството, космоса, дезинформацията и други области.

Японският премиер, който участва в срещата на външните министри от НАТО за втора поредна година, каза още, че Япония подкрепя приемането на Финландия в алианса.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани