Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обсъдиха войната в Украйна и последиците от нея в Черноморския регион

[post-views]
Обсъдиха войната в Украйна и последиците от нея в Черноморския регион

На 5 и 6 април 2023 г. Европейският център за изследване на сигурността „Джордж Маршал“ съвместно с Военна академия „Г. С. Раковски“ домакинстваха кръгла маса на тема „Черноморският регион: Войната в Украйна и последиците от нея“, която се проведе в Централния военен клуб – София, съобщават от учебното заведение. В приветствието си при откриването началникът на Военната академия Георги С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев подчерта ролята на България за запазване на стабилността в региона. Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков акцентира върху заплахите в резултат на войната в Украйна.

Черноморският регион е пряко засегнат от продължаващата повече от година война на Руската федерация срещу Украйна. Събитието събра експерти по темата от САЩ, Германия, България, Румъния, Молдова, Грузия, Украйна, Полша и други страни от Черноморския регион и даде възможност на експертите да обсъдят вероятните резултати от конфликта и неговите отражения в международните отношения, съобщават от учебното заведение.

Инициативата се реализира с усилията на Европейския център за изследване на сигурността „Джордж Маршал“ и Военна академия „Г. С. Раковски“.

Европейският център за изследване на сигурността „Джордж Маршал“, основан на 5 юни 1993 г., е известен международен институт за изследвания на сигурността и отбраната. Двустранното партньорство между САЩ и Германия е трайно и насърчава диалога и разбирателството между нациите в Северна Америка, Европа и Евразия. През 2023 г. Центърът отбелязва своята 30-та годишнина, като отново подчертава ангажимента си да изпълнява визията за трайно наследство, което продължава чрез инициативите за обучение по сигурност.

Военна академия „Г. С. Раковски“ е първото висше военно училище в България. Създадена е със Закон на 1 март 1912 г., приет от 15-то Народно събрание. През целия период на своето съществуване, вече 110 години, тя заема своето достойно място в армейския и обществен живот. Военната академия е висше училище с научен престиж и потенциал, огнище на военни знания, символ на националната военна наука и място, където се кове българската военнотеоретична мисъл.

Днес военната Алма матер предоставя специализирано обучение за придобиване на висше образование, следдипломна квалификация и научни изследвания на военнополитическо, стратегическо и оперативно ниво в областта на отбраната и националната сигурност. Тя има грижата да формира бъдещите лидери на Република България – военнослужещи и цивилни граждани, способни да управляват Въоръжените сили и останалите елементи от системата за национална сигурност и отбрана.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани