Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заради заплахите за бомби в училищата директори на школа и МВР на нож

[post-views]
Заради заплахите за бомби в училищата директори на школа и МВР на нож

Полицията взима решение дали учениците да се евакуират според прясно изготвена процедура.

Масовите имейли със заплахи срещу българските училища от седмицата преди парламентарните избори продължи и в началото на тази. Което разби на пух и прах всякакви тези, че целта на масовата психоза е всяването на страх и намаляването на броя на гласуващите българи. Най-ясният знак за липсата на политически мотиви заради вота за Народно събрание все пак стана, че в изборния ден нямаше нито една бомбена заплаха. Но ето, че в понеделник нови 50 училища осъмнаха с „бомбени“ имейли в пощенските кутии. Което накара всички да осъзнаят, че акцията с бомбения терор не идва от никакви хибридни центрове, а е дело на българи. Част от тях наистина са ученици, които проверяват знанията си по компютърно обучение, или поне това сочат данните на МВР за арестуваните и разследвани за заплахите.

И от тук нататък бомбеният терор извади на бял свят тоталната липса на синхрон в работата на училищните администрации и органите на реда. На първо място пощенските кутии на голяма част от училищата се оказаха уеб базирани в google.com и abv.bg, което прави трудно проследяването на източника на заплахите без помощ от самите търговски дружества. Оказа се, че охранителите в училищата са пенсионери от охранителни фирми, които, най-общо казано, изпълняват през пръсти задълженията си да не допускат външни хора в сградата и да правят огледи около училищата за подозрителни предмети. В училищата липсва система за оповестяване, което при евакуацията доведе до това седмокласниците на първия етаж да научават по телефоните си и да отидат до изхода на училището заедно с най-малките ученици от 1-ви и 2-ри клас, ситуирани на четвъртия етаж. Но най-важното все пак е, че училищните директори сами трябваше да решават дали да опразнят училището, или да запазят спокойствие. Защото наредят ли евакуация, учениците не могат да се върнат в стаите по-рано от 24 часа.

Затова се наложи експертите от МВР бързо да изготвят процедура, която да опише действията стъпка по стъпка и да конкретизира действащия Закон за противодействие на тероризма. Дори запознаването със съдържанието ѝ и реакциите по прилагането ѝ стана повод за хаос.

Готовата инструкция излезе от МВР още в петък, но докато стигне до училищните директори чрез регионалните инспекторати по образование главният секретар на МВР успя да заплаши шефовете на школа. Инструкцията стигна до училищата едва в ранния следобед на понеделника, след като сутринта 50 училища бяха заплашени отново, а поне половината директори решиха да изведат децата от класните стаи. Директорът на 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов изригна във Фейсбук – „Отново сигнал! Няма правила в писмен формат за реакция. Сигнализиран е 112. Не е в задълженията ми да казвам кое е фишинг. Полицията е за това!“.

Два часа по-рано главният секретар на МВР Петър Тодоров заяви: „Много подробно е описано стъпка по стъпка какво се прави. Ето защо днес спирането на учебни занятия е в нарушение на тази процедура. Още сутринта дадох разпореждане да не се спират занятията, тъй като имейлът беше анализиран и се прецени, че няма основание за опасност. Ако директорите впоследствие спрат самоволно учебните занятия, ще им бъде търсена съответната административна отговорност за неизпълнение на полицейско разпореждане. Разпоредил съм до края на деня всички директори, както и регионалните управления по образованието да бъдат запознати с тази процедура срещу подпис“, каза Тодоров.

Реакцията от хората в образованието бе обобщена от бившия министър на образованието проф. Тодор Танев, който коментира: „Кой ще наложи наказания на директорите на училищата, разпуснали ученици заради бомбени заплахи? По кой закон? Главният секретар на МВР Петър Тодоров си позволи да говори за административни наказания за директори, които не изпълняват заповедта на вътрешното министерство да държат учениците в училищата. Не е в компетенцията си ведомството да прави това. Мисленето на главният секретар на МВР е полицейско“, коментира професорът. Според него полицията има право да изведе децата от училището, но не и да ги вкара в сградата“, добави той.

В изготвената от МВР „Процедура за действие при заплаха от използване на взривно устройство в обект за обществено ползване с масово пребиваване на хора“ на МВР е записано подробно какво да се прави при заплаха от бомба. Протоколът за действие се състои от 25 точки. В него се казва, че всяка заплаха се приема за истинска. Също така се посочва, че той не се прилага след оценка от компетентните държавни органи на естеството и източника на заплаха и след разпореждане на главния секретар на МВР или ръководителя на службата за сигурност, отговаряща за обекта.

Описано е например какво прави учителят, ако види в електронната поща заплаха за бомба или взривно устройство (ВУ), както е уточнено в протокола. Той трябва да  запише в отделен текстови файл следните данни: имейла на подателя, текста на съобщението, имейл адреса на получателя, време (час и часова зона), в което е получено съобщението, адресите на другите получатели, ако са налични. При заплаха по електронен път – не се отговаря на съобщението, не се отварят линкове или прикачени файлове към имейла, не се правят опити за препращане, копиране или други действия без съгласуване с компетентните органи.

При отсъствие на изоставени съмнителни предмети, пакети, багажи и/или други възможни компоненти на взривно устройство не се предприемат мерки за извеждане на хора от сградата.

При заплаха за взривно устройство служителите на обекта трябва да правят „бърз оглед“ на помещенията и площите, в които се намират, за наличие на пакети, предмети или багаж със съмнение за взривно устройство. При установяване на съмнителни предмети „незабавно се извеждат намиращите се в близост до тях хора“, като се осигурява безопасен периметър около предмета до пристигане на полицията.

При заплаха за бомба веднага се уведомяват органите на реда чрез позвъняване на спешния телефон 112. Пристигналите на място полицаи дават разпореждания и указания какво следва да се направи, се казва още в документа и се посочва, че предварително определени служители в съответния обект правят съвместен оглед с дошлите на място представители на МВР.

„В случай че ръководителят на обекта откаже извършването на проверка за наличие на взривно устройство и/или откаже извеждането на хората от обекта, на същия се съставя акт за неизпълнение на полицейско разпореждане по смисъла на чл. 257 от Закона за Министерството на вътрешните работи“, пише в протокола.

Остава открит големият въпрос: Кой плаши с бомби българските училища… При последната заплаха в понеделник в имейла се посочва, че заплахите могат да спрат, „ако бъде прехвърлена голяма сума биткойни“ в посочен крипто портфейл. Не се уточнява каква „сума“. Ако няма пари, терорът ще продължи. Ако има пари, всичко ще приключи“, пише още в съобщението.

Друга заплаха в Пловдив от понеделник е отправена по телефона. Сигналът по телефона в ОУ „Димитър Димов“ в Пловдив е получен сутринта малко след започване на първия час. Анонимният глас съобщил, че в учебното заведение е поставено взривно устройство. Децата са били евакуирани, обясни шефката на местния инспекторат по образование Антоанета Пакова.

Автори на обаждането са две шестокласнички от самото училище. „Просто решили, че не им се учи и подали сигнала“, обясни директорката Спаска Кожухарова. Тя каза, че двете момичета ще бъдат наказани, като санкцията ще бъде определена от педагогическия съвет на училището.

Общо 8 тийнейджъри бяха задържани за подаване на фалшиви заплахи за бомби. Обвинение е повдигнато на мъж за подаване на фалшив сигнал за бомба на спешния телефон 112 на 30 март.

Две момчета на 15 и едно на 17 години бяха задържани – разпращали имейли до училища. 23-годишен мъж беше задържани за заплаха чрез телефон 112 на 30 март. 17-годишното момче бе арестувано първо, докато изпращал заплашителните имейли, с него са били още няколко съученици. Младежите са решили да пишат имейли след медийните публикации за първите заплашителни писма, получени на 27 и 28 март. Арестуваният признал, че през следващите три дни от личния си телефон създал четири пощенски кутии в „Гугъл“, от които е изпращал десетки имейли в цялата страна до училища и полицейски управления със заплахи за поставени бомби. Младежът е обяснил, че е направил това, защото не му се е ходило на училище.

Двамата арестувани 15-годишни тийнейджъри от Пловдив са приятели. Те са разказали, че искали да регистрират група с много последователи и така да спечелят пари. Деветокласници са подали фалшивите сигнали по електронната поща до официалните имейли на ГДБОП в София, както и до две медии – информационен сайт и телевизия. Те са използвали пощенска кутия на доставчик на електронни съобщителни услуги извън България.

23-годишният задържан в Пловдив е криминално проявен и е изпратил бомбена заплаха към пловдивско училище. Той е привлечен като обвиняем за това, че е подал фалшив сигнал за тревога чрез тел. 112.

Най-ново

Единична публикация

Избрани