Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Влизането в еврозоната и Шенген би трябвало да бъдат приоритети на всяко едно правителство на България, заяви премиерът Гълъб Донев

[post-views]
Влизането в еврозоната и Шенген би трябвало да бъдат приоритети на всяко едно правителство на България, заяви премиерът Гълъб Донев

Влизането на България в еврозоната и Шенген са основните приоритети на служебното правителство. Те би трябвало да бъдат и приоритети на всяко едно правителство на България, заяви служебният министър-председател Гълъб Донев в ефира на сутрешния блок на бТВ.

Според Донев членството в езврозоната е много важно за стабилността на финансовата система в България. Всички мерки и действия от страна на правителството се предприемат, подготвяме закон за еврото, така че да бъде внесен, след като имаме работещо Народно събрание, каза Донев. По думите му в ръцете на депутатите ще бъде да приемат тези закони, които гарантират членството ни в Шенген и еврозоната. Приемането може да стане през октомври, стига да бъдат приети съответните закони, които го гарантират, допълни премиерът.

Той каза, че МВР, „Гранична полиция“ и Министерството на отбраната направиха  необходимото за първите три месеца на тази година да има безпрецедентния ръст на върнати незаконни мигранти, които са се опитали да преминат в страната ни. Този ръст е над 45 процента в сравнение със същия период на 2022 г., съобщи Донев. Българските институции работят отговорно, за да се гарантира, че пазим външната граница на ЕС, каза премиерът.

На въпрос дали „Лукойол“ е платил санкцията от 67 млн.лв., наложена преди два месеца, Донев каза, че след като антимонополната комисия е наложила такава санкция има следваща процедура – контрол през съда. Всяка една фирма би трябвало да докаже своята правота през съдебните органи, посочи Донев. Той съобщи, че тази година през март „Лукойол“ плати авансов данък, миналата година също, така че компанията е пренесла своята дейност в страната. С парите от данък-печалба от „Лукойл“ бяха подпомогнати голяма част от учениците, пенсионерите с намалението на картите и билетите от градския транспорт, с помощта, която оказахме на междуселищните автомобилни превози, съобщи премиерът.

По темата за войната в Украйна Гълъб Донев каза, че България на първо място изпраща в Украйна хуманитарна помощ. Военнотехническата помощ за Украйна е съгласно решение на Народното събрание. „Това, което ние като правителството спазваме, е да изпълняваме спазването на решението на Народното събрание“, заяви Донев. Той подчерта, че не може да влезе в конкретика, защото приложенията към решението на Народното събрание са засекретени.

На въпрос ремонтира ли България украинска техника премиерът отговори че това е една от възможностите за военнотехническата помощ. Към момента няма такава техника, която да се ремонтира в България, каза Донев. Той отрече в България да се ремонтират хеликоптери МиГ. Според Донев българските правителства трябва да бъдат разумни и да се съобразяват с решенията, които гласува Народното събрание. „Винаги трябва да се търси решаването на такъв военен конфликт по мирен път. Винаги дипломатическите, мирните средства, с които се търси разрешаването на конфликта, са по-добрите средства, отколкото войната“, заяви служебният премиер.

По темата за взаимоотношенията на България и Република Северна Македония (РСМ) Донев каза, че промените в Конституцията и в другите закони всяка една държава трябва да си ги решава съгласно вътрешната практика. Неправилна е интерпретацията, че ние сме искали да участваме в този процес, посочи Донев. Той припомни, че Република Северна Македония пое ангажимента да включи българите като държавотворен народ наравно с всички останали народи, изброени в конституцията им, така че да бъдат гарантирани правата на българите там. Донев каза, че страната ни не иска пряко да се меси във вътрешните работи на РСМ. Според него обаче е нормално, когато има поет ангажимент от РСМ и той не е само спрямо България, а спрямо всички страни-членки на ЕС, той да бъде поет. Защото РСМ, подписвайки споразумението за присъединяване и за започване на преговори за присъединяване към ЕС, е подписала този договор с всички останали членки на ЕС, припомни Гълъб Донев.

На въпрос трябва ли България да наложи отново вето на РСМ за членство в ЕС Донев каза, че това не е най-правилното решение, а трябва да се търси позитивният диалог и пътищата да се сближават позициите. След като РСМ има желанието да стане член на ЕС, трябва да спазва принципите, на които се основава ЕС, заяви премиерът Донев.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани