Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ами сега? Детето ми е хакер…

[post-views]
Ами сега? Детето ми е хакер…

Малкият гений знае, че вие сте аналогов човек.

Officer X

„Мисля, че всичко започна, когато бях ученик. В час по информатика ни поставиха задача да напишем програма, която отпечатва първите сто числа на Фибоначи. Аз написах програма, която открадна всички пароли на моите съученици. Получих шестица…” – Кевин Митник (осъден хакер).

Първия път, когато полиция се появи пред входната врата на родителите ми,

въпросите бяха повече от отговорите

Дете, което не може да си оправи леглото и да си приготви закуска, беше разпространявало вируси със стар компютър и архаичен модем. И не полицията ме беше хванала, а интернет доставчикът.

„Кариерата” ми продължи в този дух. Въоръжен с дискета, заразих училищните компютри. Два от тях така и не стартираха – хардуерът беше повреден. Продължих с имейл бомби. Интернет беше бавен и скъп – атаката ми отнемаше няколко минути, а на жертвата цели дни да почисти препълнената пощенска кутия. Чашата преля, когато изтрих сайта на училището, както и два форума на зараждащите се тогава новинарски уебсайтове. Форумните платформи phpBB бяха още „млади” и имаха редица технически недостатъци. Възползвах се от това да разгърна „творчеството си”.

Съвсем скоро племенникът на съпруга ми и негов съученик бяха хванати в киберпрестъпление. Възползвайки се от доверието на своя съученичка чрез зловреден софтуер успешно пречели на онлайн  обучението и блокирали интернет връзката по време на занятия, прекъсвали тестове и изпити, рестартирали компютъра и т. н. Известен период от време тя фактически не можела да води нормален учебен процес. Родителите се обърнали към интернет доставчика и техници, но, естествено, проблем не бил открит.

Как ги хванаха? Сами се похвалили на своята жертва. Техните намерения никога не са били престъпни, искали са да я впечатлят. Поради ред причини не ги изключиха от учебното заведение. Но именно това беше намерението на училищното ръководство. И вероятно това беше най-малкото, което можеше да последва.

Времената се промениха. Когато аз бях дете, законодателство, засягащо IT сферата, нямаше. А и като цяло тези действия не бяха приемани на сериозно. Днес киберпрестъплението е

престъпление в пълния смисъл на тази дума

Подсъдно е. Детето ви може да провали бъдещето си. Дори да не е технически компетентно, някой може да го подведе да извърши непристойни действия. Ученици, мотивирани от идеята за лесни пари или просто от наивност, продават порнографско съдържание, биват въвличани в измами, извършват онлайн тормоз и т. н. Моментът да говорите с вашите деца на тази тема отдавна е настъпил.

Родители, интересувайте се какво прави вашето дете в интернет. Насърчавайте го да ви споделя какви платформи и системи използва, кои са онлайн профилите му. Информирайте се с кого общува онлайн. Разяснете му, че в интернет много често хората не са тези, за които се представят. И също така, че има много фалшиво и подвеждащо съдържание.

Мотивирайте го да прекарва повече време без компютър и телефон. Ако се налага, използвайте софтуер за родителски контрол и ограничавайте и следете действията му. Поговорете си за неприличното съдържание в интернет и че посещението на такива места крие много опасности.

Запомнете –

децата нямат работа в сайтове за запознанства!

 Детски, ученически, младежки – никакви. Това са ловните полета на педофилите. Личното ми мнение е, че и в социалните мрежи нямат работа, но едва ли ще успеете да ги преборите. Грижете се за компютъра, който използва детето. Направете настройки за сигурност, сканирайте за вируси и ъпдейтвайте софтуера редовно. Помогнете му да използва силни пароли (а и така ще му ги знаете).

Обяснете му никога да не споделя лична информация и никога да не ходи на срещи с непознати. Научете го да използва псевдоним, да избягва да публикува свои снимки или такива, на които се вижда какво има в дома ви. Да не публикува снимки, по които еднозначно става ясно мястото, където живее, учи или прекарва повече време.

Възпитавайте го в предпазливост и го научете, когато някой го заплашва, обижда, изнудва или се държи подозрително, веднага да ви информира. Ако сте държавен служител, му обърнете допълнително внимание – да не разкрива факти за вас, вашата дейност, навици на живот и каквито и да било семейни или служебни въпроси. Обърнете специално внимание, че действията и поведението му онлайн са равнозначни на действията и поведението му в реалния свят.

Наблегнете на тези неща: 1. Влизането в чужд компютър или онлайн профил е като да влезнеш в чужд дом. 2. Когато повреждаш система в дигиталното пространство, това е като да счупиш физически нещо чуждо. 3. Да вземеш информация от някого без негово знание е кражба,

точно както да откраднеш колело

4. Да обиждаш, заплашваш или тормозиш някого онлайн е като да го правиш на живо. 5. Ако не можеш да кажеш нещо в очите на някого, не го пишеш и в интернет. 6. Не използвай софтуер или онлайн платформи, които са предназначени да навредят и да причиняват проблеми.

Не се подвеждайте, че ако детето ви не се интересува от компютри или няма технически умения, не може да извърши киберпрестъпление. Случайно може да попадне на публикация в стил: Прави едно, прави две, прави три, инсталирай това, натисни тук – без да осъзнава ще извърши кибератака. Неочаквано точно под носа ви може да живее (потенциален) хакер или киберпрестъпник.

Малкият гений знае, че вие сте аналогов човек. Сега ще ви помогна да го хванете. Обърнете внимание за комбинации от тези признаци: Детето предпочита да се изолира и да бъде само. Почти няма истински приятели, но има много онлайн. Учителите ви информират, че има огромен интерес към компютри. Не ляга навреме и често будува. Консумира много газирани и енергийни напитки. Речникът му е наситен с компютърни жаргони. Говори за хакване, пробиване, атакуване. Сам се определя за хакер. Използва множество онлайн профили. Използва множество имейл адреси. Използва браузър, наречен Tor, и знае за „Тъмната мрежа” (Dark web). Родителският контрол, който сте инсталирал, внезапно спира да работи. Успял е да разбере паролите за WiFi на съседите.

Печели пари от неясна дейност

Знае твърде големи подробности за живота на роднини, съученици, комшии. Съседите ви се оплакват от проблеми с интернет връзката. На родителските срещи се споменава, че деца от класа имат проблеми с онлайн обучението или техни профили са били откраднати. Неколкократно се случва при неясни обстоятелства да повреди компютър, смартфон или рутер. Случва се домашната ви интернет връзка да прекъсва. Намирате книги, списания или инструкции, свързани с компютри или хакерство. Редовно иска по-нов хардуер, като набляга на видеокартата (Най-често е свързано с играта на компютърни игри, но видеокартите са много подходящи за разбиване на пароли и извършване на някои атаки.). Иска нетрадиционен хардуер с неясни функции. Инсталира програми, които не са популярни. Осезаема промяна в социалното поведение и начина на обличане. Интересува се или използва Linux. Използва Kali Linux (CAINE Linux, BlackArch Linux, Parrot Security OS, BackBox Linux) – това условие е самодостатъчно,

вероятни върши нещо нередно

Децата с аутизъм и синдром на Аспергер са предразположени към хакерски действия.

Така че, родители, работете с децата си, за да не се превърнат в киберпрестъпници. Основно от вас зависи те да израснат като достойни и почтени членове на обществото.

Най-ново

Единична публикация

Избрани