Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай обяви успешен край на военните си учения край Тайван

[post-views]
Китай обяви успешен край на военните си учения край Тайван

Китай обяви края на тридневните военни учения „Единен меч“ край Тайван. Въпреки това Тайван ще продължи да укрепва бойната готовност на армията и да следи движението на китайския самолетоносач „Шандон“.

Ученията край Тайван са завършили „успешно“, обяви Пекин. „Китайската армия изпробва цялостно интегрираната съвместна бойна способност на въоръжените сили в бойни условия“, се казва в съобщение на Източното командване на Народната освободителна армия за ученията около самоуправляващия се остров, който Пекин разглежда като своя територия. Пекин обяви тридневните „патрули за бойна готовност“ в отговор на среща на тайванския президент Цай Ингвен с председателя на американската Камара на представителите Кевин Маккарти. Въпреки обявения край на ученията Тайван съобщи за 12 китайски военни кораба и 91 изтребителя край бреговете си. Министерството на външните работи осъди Китай за подкопаване на мира и стабилността в района и подчерта, че Тайпе ще поддържа тесни връзки със Съединените щати за съвместно възпиране на „авторитарната експанзия“.

Военноморските сили на САЩ съобщиха, че ракетният миноносец „Милиус“ е провел операция за защита на правото и свободата на корабоплаването в Южнокитайско море в близост до островите Спратли. Териториален спор за тях имат шест страни, включително Китай, който определи като незаконни действията на американския военен кораб.

А японският генерален щаб съобщи, че наблюдава няколко кораба в района южно от остров Мияко, след като вчера китайският самолетоносач „Шандон“ проведе операция във води до японските острови Окинава. През последните дни Япония е привела в бойна готовност допълнителни самолети, тъй като китайски изтребители са кацали и излитали от самолетоносача в близост до бреговете на Южна Япония и Тайван.

Статутът на Тайван е спорен от 1949 г., когато гражданската война в Китай се обръща в полза на Китайската комунистическа партия и старото правителство на страната се оттегля на острова.

Оттогава Тайван се смята за суверенна държава, но Китай гледа на него като на отцепническа провинция, която в крайна сметка ще бъде поставена под контрола на Пекин – ако е необходимо, със сила, както неотдавна обяви китайският президент Си.

Източник:  bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани