Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Курсанти и ветерани рецитират стихове за авиацията

[post-views]
Курсанти и ветерани рецитират стихове за авиацията

Красимир Митов

Любовта към полетите и поезията обединява поколенията

В навечерието на Международния ден на авиацията и космонавтиката – 12 април и Великденските празници по идея на Фондация „Български военновъздушни сили” и Авиационен клуб „Чисто небе” – Пловдив, се проведе

Великденска среща на поколенията

домакини на която бяха 12-та авиобаза и ВВВУ „Г. Бенковски”. Срещнаха се ветерани на българската бойна авиация от Плевен, Каменец, Пловдив и София – над 80 души летци, техници, оръжейници и свързочници с курсанти, преподаватели и военнослужещи от базата и училището.

Имаше нещо трогателно в тази среща на поколенията и това е онази любов към общата професия, която ги обединява. Незабравима ще остане поетичната среща в аулата на училището, започнала с документалния филм за летците-поети от 70-те години на миналия век. При откриването и с вълнение бригаден генерал о.з. Спас Спасов заяви: „Събрахме се млади мечтатели и опитни ветерани. Хубавото на тази среща е, че вие, младите се докосвате до нас, хората с богат опит, преминали през много събития в нашата авиация, а ние можем да се запознаем с вашия нов метод на обучение, да чуем вашите мечти и да бъдем съпричастни с вашето ежедневие. Благодаря на генерал лейтенант о.з. Иван Парапунов за идеята и реализацията на тази среща.” С прекрасен музикално-поетичен спектакъл бяха изпълнени стихове, родени горе

високо в безкрайната въздушна шир

Театралната програма бе огласена от един истински Цицерон на поетичното слово – полковник о.з. Георги Кутянов – летец-пилот I-ви клас, инструктор с нальот от над 2500 часа. Полковник о.з. Стоян Бобев – летец-пилот I-ви клас предостави на широката публика книгата си „Отдадени на небето, посветени на земята” и изпълни свои стихове. Полковник инж. о.з. Дончо Дончев също декламира свои стихове и беше любезен да разкаже за книгата на летеца капитан Петър Кожухаров „Принудително кацане”. Свои спомени от нелеката служба на летеца разказа полковник о.з. Димитър Димитров.

Музикален поздрав с букет от естрадни песни поднесе курсант-сержант Пейти Димитрова, а за доброто настроение с класическа китара пя курсант-сержант Живко Хинов. Група курсанти с рецитал от стихове на офицерите летци-поети поздравиха присъстващите, а младият поет курсант-сержант Васил Дошков – летец-пилот, в музикален съпровод на барда – поет с китара курсант-сержант Живко Хинов – летец-пилот, прочете свои творби – поздрав към колегите ветерани: „Първият полет” и „Очакване” –

посветено на подполковник Валентин Терзиев

– летец-пилот I-ви клас, трагично загинал във водите на Черно море при изпълнение на воинския си дълг.

Курсант-сержант Васил Дошков от осемгодишна възраст е пленен от авиацията и започва да преследва мечтата си да седне в пилотската кабина на боен изтребител. Започва да пише своите стихове преди три години, току-що постъпил във ВВВУ „Г. Бенковски”, когато приливът на емоции и въодушевление намират израз чрез словото. Надява се, докато завърши училището заедно с лейтенантските пагони да издаде и своята първа стихосбирка.

В приветствието си към участниците в срещата генерал лейтенант о.з. Парапунов заяви: „Върнахте ме в годините, когато и ние бяхме такива млади и красиви, неопитни, но вие имате време да достигнете нивото на полковник Кутянов – един истински народен артист. Това, което ни поднесохте е едно незабравимо тържество”. Той връчи сертификати на членовете на Космическото общество на училището старши лейтенант инж. Милен Симеонов, курсант-сержант Радина Бодурова и курсант-сержант Анелия Близнакова. Заместник-началникът на училището по административната част и логистиката полковник Данаил Диков

връчи удостоверенията на преподаватели

за заемане на академична длъжност „професор”, „доцент” и „главен асистент”.

Гостите имаха възможност да се запознаята с учебно-материалната база на училището и бойната техника на 12-та авиобаза, както и да посетят Изнесения комплекс за авиационно образование.

Бъдещи авиатори с проект за морска отбрана

The Air Force Academy е екипът от млади изследователи, който покори върховете на 5-ото и най-многобройно на участници издание на CASSINI Хакатона Space for Defence & Security. Ръководителят – старши лейтенант ас. инж. Милен Симеонов, асистент в катедра „Електроника, навигация и комуникации в авиацията”, той и ръководител на Авиокосмическото общество на ВВВУ „Г. Бенковски”, заедно с курсант-старши сержант Кристияна Николова, курсант-старши сержант Василена Маркова, курсант Сияна Янкова и курсант Иван Янков разказаха за своите участия в международния семинар „Космосът в подкрепа на сигурността и отбраната”, който се проведе в София в края на миналия месец. Курсантите, заедно с техния ръководител „хакваха” и „кодираха” своя проект, който нарекоха The S.E.P.I.A. Project, в продължение на 48 часа. Екипът на ВВВУ „Г. Бенковски” премери сили с 16 други отбора и достойно зае втората позиция, изоставайки само на 0,47 точки от победителите от ExpLORA – ТУ – София.

Организаторите споделиха, че отборите са имали три дни, за да разработят своите проекти. Предизвикателството, което избра The Air Force Academy, споделя старши лейтетант Симеонов, бе #2: Making the seas more secure (Black Sea). В него, курсантите на българските военновъздушни сили избраха да се гмурнат на дълбоко и с това да задълбочат интереса на седемчленното жури и многобройната публика.

Морето и океанът все остават най-малко разучените компоненти на земното кълбо, от особено значение е разбирането на въздействието на природната среда върху планирането и изпълнението на военноморските операции, започва описанието на The S.E.P.I.A. старши лейтенант Симеонов. И продължава: „В бъдеще военните командири ще започнат все повече да изискват данни за конкретни области, с изключителна точност, за да повишат безопасността и да оптимизират вземането на важни тактически решения. Затова ние от ВВВУ „Г. Бенковски” се заехме с решаването на тези задачи, чрез малък на големина уред наречен „Сепия”. Това е малък уред, който крие в себе си вградени матрични сензори, закачени на разгъващи се от вътрешността му влакна, с цел по-голям обсег на пространство и измерване на максимално много данни. Тези „чувствителни влакна” със сензори биха измервали температура, налягане, акустични вълни, ниво на соленост и др. Чрез вграждането на множество от тях по инфраструктурата на морското ни пространство, бихме могли да изградим мрежа от устройства, които работят заедно като цялостен организъм. Всяко едно микроустройство ще измерва прости стойности, които ще се пращат на общодостъпен облак, който измерва всички изпратени данни. От там данните ще се подават на софтуер, който работи на база самоусъвършенстващ се изкуствен интелект с вече вградени модели, прогнозиращи цялостна картина от съвкупността от всички измерени стойности в реално време. По този начин, тези малки устройства ще могат да допринесат за изграждането на цялостен модел на 3D морска карта”. По думите на старши лейтенант Симеонов такава система не само би могла да даде точна информация за морската обстановка при извършваше на бойна операция, както и да разпознава вражески, нерегламентирани или необичайни събития.

Най-ново

Единична публикация

Избрани