Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Три пъти стомна за… смърт

[post-views]
Три пъти стомна за… смърт

Убиецът на Кристина имал две последователни условни присъди за насилие.

Според народната поговорка, когато не виждаш знаците на съдбата, на третия път стомната с вода задължително се чупи. „Веднъж – стомна за вода, втори път – стомна за вода и трети път – стомната се счупи“. В случая с 32-годишната Кристина Благоева – стомна за смърт.

Младата жена, която работи в мобилен оператор, е застреляна с два куршума на 3 април на паркинга пред централата на А1 на ул. „Кукуш“ 1. След това тялото и е прехвърлено в багажника на автомобила, който е изоставен край автосервиз. Намерено е няколко дни след това, след като жената пише на бележка, че ако нещо ѝ се случи, виновен ще е бившият ѝ приятел Калоян Каймакчийски.

Убийството е било подготвяно предварително. След като я застрелва, Калоян скрива тялото ѝ в предварително закупен сив плътен чувал. Пренатоварил го в своя багажник и потеглил към третия автомобил, който закупил предварително. Трошката била за скрап и нарочно дерегистрирана, за да не стигне полицията до извършителя. Камери запечатали движението на Калоян. От своя багажник той прехвърлил трупа в този на таратайката и го запечатал с монтажна пяна.

На 3 април бащата на младата жена отива в полицията и казва, че е изчезнала. Кристина излиза от офиса в 16,45 ч, за да премести колата си. Обажда се на 10-годишния си син от предишен брак и казва на детето да се подготви за урока по английски. В 16,53 ч телефонът на Кристина вече е изключен. Не се прибира вкъщи. Издирването ѝ започва в кв. „Захарна фабрика”, където е намерен опела на жената, в който е застреляна.

Калоян застрелва Кристина със служебното оръжие – пистолет „Макаров“, на сегашната си приятелка Йорданка Сотирова, военнослужеща в поделението в Мусачево край София. 34-годишният мъж е задържан, докато шофира в кв. „Надежда“. До него била военната. Тя обяснила на разпитите, че в нощта на убийството била дежурна и нямала обяснения дали със служебния й пистолет „Макаров“ е застреляна Кристина. По-късно с Калоян работели и психолози. Пред тях той бил абсолютно спокоен и окото му не трепнало. Оказало се, че освен автомобила си, той изчистил и телефона си от всякакви комуникации с жертвата. Въпреки хладнокръвието си, той не успял да издържи теста с полиграф.

От показанията на Сотирова, която е задържана заедно с Каймакчийски става ясно, че мъжът е имал достъп до нейното служебно оръжие, което я накарал да му даде. Каймакчийски ѝ наредил да изпере дрехите му и после да ги изхвърли на различни места за по-голяма сигурност. От справка по делото става ясно, че гилзата от жълт метал, намерена в автомобила на убитата, е била изстреляна с предоставения за изследване пистолет, който е бил укрит, а  при извършеното претърсване е иззет от поделението, в което Сотирова служи. По спусъка на пистолета е открит клетъчен материал, както от пострадалата Кристина, така и от Каймакчийски.

Според прокурора от Софийската градска прокуратура Сабина Христова деянието е подготвяно предварително. Кристина и Калоян се разделят официално на 20 март, когато тя му съобщила по телефона, че се разделят. Още на 8 март той ѝ пише на телефона, че това е последният празник на пострадалата и че прибирайки се вкъщи ще намери трупове. Нейни колежки споделят по-късно в социалните мрежи, че на 8 март трябвало да отидат на купон за Деня на жената. Калоян й звънял близо 100 пъти със заплахи да не отива. В крайна сметка се договорили да отиде за половин час. Това било практика – той не оставял на мира 32-годишната Криси. Дебнел кога е на кафе с приятелки и влизал с гръм и трясък в заведението, гледал я заплашително, след което си тръгвал.

Заради тормоза Кристина се оплаква на фондацията за закрила на жертви от домашно насилие „Анимус“, но единственото, което те я съветват е да се обърне за защита към МВР. Такъв сигнал официално обаче няма.

Свидетели на отношенията между насилник и жертва разказват, че тя постоянно се е чувствала застрашена от Калоян и е търсела начин да сигнализира за това. Факт е, че не се е обърнала към МВР. Но и за това има причини. По време на разследването става ясно, че Калоян има две присъди – и двете условни. Първата е за умишлен палеж, а втората е за заплаха за убийство. Не е ясно защо след първата условна присъда българският съд не е постановил ефективна присъда.

Всъщност причината е единствена – българското правосъдие често съди с едно затворено око, а правораздаването много рязко води до справедливост. Затова Кристина става поредната жертва на насилник, който няма как да бъде озаптен с инструментите на правораздавателната ни система. Защото вместо да го шляпне по врата и да го вкара зад решетките, тя го е погалила с перце и го е накарала да се чувства всевластен. До степен, че да планира внимателно как да извърши убийството на 32-годишната жена.

Заради опита си да се отклони от наказателно преследване чрез укриване на доказателства и уговаряне на свидетели, за даване на показания, с които да изгради свое алиби, което го поставя в графата лица с висока обществена опасност, съдът го оставя в ареста за постоянно. Заплашват го до 20 години затвор. Но всичко това е качулка след дъжд. Защото още една млада жена е в гроба – в голяма степен заради бездействието на държавата.

Новите лични карти тръгват до края на 2023 г.

До края на 2023 г. ще могат да се издават по нов модел лични карти, разрешение за пребиваване и карта за пребиваване. Това обявиха от МВР във връзка с oбществената поръчка с предмет „Проектиране, изграждане и управление на Система за издаване на български лични документи поколение 2019“, спечелена от германски консорциум, с който беше сключен договор през декември 2022 година.

Новите лични документи ще бъдат създавани по изцяло нова концепция, която променя начина, по който ще бъдат издавани личните документи – визия, модерен дизайн, отговарящи на съвременните условия на стандарти за качество и защити. Ще бъде подсилена тяхната защита срещу фалшификация. Това ще е изцяло ново поколение лични карти и ще бъдат едни от най-сигурните в Европа и в целия свят.

Представителят на германския консорциум Злати Петров представи целите на проекта. „Преминаваме от децентрализиране на системата към централизиране. Повишава се нивото на защитата на българските документи за самоличност на световно ниво. Ще се въведе и електронна идентификация. Срокът за изпълнение на проекта е 19 месеца, като в края на периода те трябва да са въведени в експлоатация“, разясни той.

„В личните карти ще има вграден чип. Ще се изгради изцяло нова сграда, където ще бъде разположена системата и друга сграда, в която ще се помещава административният екип“, стана ясно от думите на Петров.

Според МВР освен предсрочното внедряване на системата и машините, които включват изключително модерни технологии, ще бъдат изготвени три вида документи за самоличност – личната карта, документ за пребиваване и документ за временно пребиваване. Те ще имат висока защита, така че да се ограничат фалшификациите. Снимката на документите ще стои на гърба на носителя. Регламент на ЕК ни задължи да има възможност при преминаване на електронните гейтове, да излизат личните данни на човека.

Най-ново

Единична публикация

Избрани