Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нов пакет санкции срещу свързани с Русия лица. САЩ включи в черния списък банка с българско участие

[post-views]
САЩ наложиха още санкции срещу руски олигарси

САЩ наложиха санкции върху базираната в Унгария Международна инвестиционна банка. В контролираната от Русия банкова институция участие все още има и България. В началото на годината парламентът денонсира членството на страната ни в банката, като решението влиза в сила след няколко месеца – през август.

Вашингтон наложи санкции срещу свързаната с Кремъл Международна инвестиционна банка. В черния списък влизат трима души от ръководството на институцията – руските граждани Николай Косов и Георгий Потапов, както и унгарецът Имре Ласлоцки – действащ вицепрезидент на банката и бивш посланик на Унгария в Казахстан и Азербайджан.

Дейвид Пресман – посланик на САЩ в Будапеща:

„С преместването си от Москва в Будапеща през 2019 г., тази непрозрачна кремълска платформа в сърцето на Унгария заплашва сигурността и суверенитета на унгарския народ, на неговите европейски съседи и на съюзниците му в НАТО.

С този ход САЩ показват, че ще вземат мерки срещу решенията на унгарското правителство и ще спрат достъпа на санкционирани руски граждани до международната финансова система.“

Според САЩ Международната инвестиционна банка е прикритие за руските разузнавателни служби и служителите ѝ са получавали дипломатически имунитет от унгарските власти.

Припомняме, че след руската инвазия в Украйна миналата година Чехия и Словакия съобщиха, че преустановяват участието си в банката, а малко по-късно България и Румъния ги последваха, което остави Унгария единствена заинтересована страна.

Новината събра протестиращи пред американското посолство в Будапеща с лозунги „Янки, махайте се!“ Това допълнително нагнети напрежението между Будапеща и Вашингтон, ескалирало след като дипломатическата мисия плати за плакатна кампания, сравняваща Унгарската революция през 56-та, потушена от СССР и Украинската война срещу руската агресия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани