Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За членство на Босна и Херцеговина в НАТО и дума не може да става, заяви президентът на Република Сръбска

[post-views]
За членство на Босна и Херцеговина в НАТО и дума не може да става, заяви президентът на Република Сръбска

За членство на Босна и Херцеговина в НАТО и дума не може да става, заяви президентът на Република Сръбска
ЗМилорад Додик и Александър Вучич/ Снимка: Президентсво на Република Сръбска

Президентът на босненската Република Сръбска Милорад Додик каза днес пред сръбския президент Александър Вучич, че сътрудничеството на Босна и Херцеговина с НАТО е възможно в момента, но „за членство и дума не може да става“, съобщи националната телевизия на Република Сръбска РТРС.

„Сътрудничество с НАТО може, но ние сега сме го прекратили докато не дефинираме позицията си, но за членство и дума не може да става“, заяви Додик.

Александър Вучич е на посещение в босненската Република Сръбска днес, като Додик го е запознал с вътрешните проблеми на Босна и Херцеговина и опитите за „деградиране“ на „конституционното положение на Република Сръбска“.

„Ангажиментът на една част от международната общност и политическо Сараево води към деградиране и още по-голямо усложняване на конституционното положение на Република Сръбска. Стигнахме до момента, в който не можем да отлагаме този въпрос и нашата защита, като реакция на всичко това, е най-сериозно да обмисляме взимането на решение за самостоятелност и отцепване на Република Сръбска“, заяви Додик и допълни, че Република Сръбска не иска нищо повече от това, което „вече е решено с Дейтънското споразумение и конституцията на Босна и Херцеговина“.

След междуетническата война в Босна 1992-95 година, съгласно условията на договореното с посредничеството на САЩ Дейтънско мирно споразумение, страната е разделена на две полуавтономни части – Република Сръбска, населена предимно с босненски сърби, и мюсюлманско-хърватската Федерация Босна и Херцеговина, където живеят босненски мюсюлмани – бошняци и босненски хървати. Двете съставни части са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация, но същевременно имат собствени правителства, парламенти и полиция.

Сръбският президент се съгласи с Додик, че същността на функционирането на Босна и Херцеговина, както и на Република Сръбска, е Дейтънското споразумение, определящо политическото деление на страната. Той добави, че Сърбия ще отдели помощ за пет общини в Република Сръбска.

„Заедно с няколко общини, на които сме помагали в Република Сръбска, но и на територията на Мюсюлманско-хърватската федерация, ще отделим помощ и за още пет“, съобщи Вучич.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани