Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Книгата „130 години българи в небето. Кратка история на българската военна авиация“ беше представена в Ямбол

[post-views]
Книгата „130 години българи в небето. Кратка история на българската военна авиация“ беше представена в Ямбол

Книгата „130 години българи в небето. Кратка история на българската военна авиация“ на проф. д.н. Димитър Недялков беше представена в Ямбол. Събитието се състоя в пълната с публика зала „Съвременност“ на Културно-информационния център „Безистен“. Присъстваха настоящи и бивши военнослужещи, историци, ученици, летци и командира на авиобаза „Безмер“ полк. Милен Димитров.

Книгата е пълна документална история на военната ни авиация. Посветена е на два славни юбилея – 130 години от първото въздухоплаване на български граждани в небето на България и 110 години от първия полет на български пилот и самолет във въздушното пространство на страната. Гостите имаха възможност да гледат и филм за историята на българските Военновъздушни сили (ВВС) по сценарий на автора на книгата проф. Димитър Недялков.

„Полковник професор Недялков има 2000 летателни часа. Това са близо три месеца непрекъснато във въздуха, около 25 обиколки на земното кълбо, близо 1 млн. километра. Неговото основно призвание в онези години е разузнаването, а първи в боя влизат разузнавачите“, каза при представянето на автора бригаден генерал (о.з.) Спас Спасов, председател на Фондация „Български ВВС“. Той подчерта, че книгата е изключително ценна и важна.

„За първи път на Балканите българите създават летателни апарати, за първи път на Балканите са тези, които създават школа за кадри – през 1909 г. В бедна, ограбена България, малко след Ньойския договор, се създава българското самолетостроене. Държавните мъже се събират в Народното събрание и мислят, какво да направят. Вземат решение, че авиацията може да изведе нацията от този тупик“, каза авторът проф. Недялков.

По думите му винаги в България на въздухоплаването и авиационното дело се е гледало като на нещо авангардно, нещо, което дърпа българската нация напред във времето, което ни прави значими. Целта на книгата е да разкаже реалната история на българската военна авиация – базирана на факти и архивни документи.

„Освен чисто физическата война, на която днес сме свидетели, се води и една много тиха борба – за умовете на хората, за обработката на човешкото съзнание. Много често на базата на полуистини и неистини – в социалните мрежи, в информационната среда, се формира съзнание, нямащо нищо общо с реалността“, посочи още той.

Проф. Недялков припомни, че военната му служба е започнала от авиобаза „Безмер“ и благодари за възможността да представи книгата си точно в Ямбол. Подчерта също, че неслучайно книгата се представя в деня на 147-годишнината от Априлското въстание.

Представянето на книгата е част от поредицата инициативи „По небето и на земята“ на Регионалния исторически музей в Ямбол, които се реализират съвместно с Музея на авиацията в Крумово. Всички са посветени на историята на българското въздухоплаване и бойна авиация.

Проф. д.н. Димитър Илиев Недялков е завършил е ВНВВУ „Георги Бенковски” в Долна Митрополия през 1982 година, със специалност летец пилот ВВС. Има над 2000 летателни часа на L-29, МиГ-15, МиГ-17, различни модификации МиГ-21, Су-22, МиГ-29, както на F-15 и F-16. От 1987 г. е летец пилот 1-ви клас. През 1992 г. завършва втората си магистратура във Военна академия Г. С. Раковски.

От 1994 г. се занимава с научна и преподавателска дейност в Академията, като същевременно продължава да лети. Защитава докторска дисертация (1999 г.) и се хабилитира за доцент (2003 г.). През 2010 г. придобива научна степен доктор на науките, а през 2012 г. е избран за професор в катедра ВВС и ПВО на Военната академия, където последователно заема и длъжностите началник на катедра и заместник-декан по научната дейност.

Преминава подготовка в 11 международни учения и 7 квалификационни курса в системата на НАТО, сред които и стратегически курс в Европейския център за изследване на сигурността Джордж Маршал – Германия. Творческата му биография включва 242 публикации, сред които 31 монографии и учебници. Много от тях са преведени на други езици. Лети в последния си полет на МиГ-29 на 11 юли 2019 г.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани