Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Откриха Център за изследване на екстремизма и тероризма

[post-views]
Откриха Център за изследване на екстремизма и тероризма

Военната академия получи високи оценки на празника си

Откриха Център за изследване на екстремизма и тероризма
Адмирал Емил Ефтимов прие строя в началото на празника
Фото Вяра Йовева

Откриването на Център за изследване на екстремизма и тероризма бе едно от събитията в отбелязването на патронния празник на Военната академия „Георги С. Раковски“ и 111 години от нейното създаване. Веднага искам да отбележа, че сценарият бе доста иновативен и направи приятно впечатление на гостите, които бяха свикнали с познатия години наред. Церемониалната част беше доста различна, както по отношение на посрещането на началника на отбрана адмирал Емил Ефтимов, така и при тържествения марш на гвардейците и полагането на венци и цветя пред паметника на Георги С. Раковски. На 14 април се навършиха 102 години от рождението на патрона на академията.

Центърът за изследване на екстремизма и тероризма е нещатно звено в катедра „Сухопътни войски“ към факултет „Командно – щабен“. Основната визия е той да се организира, развие и функционира като национална и международно призната структура, посочи при представянето неговият ръководител полковник доц. Петър Маринов.

Домакините се бяха постарали по нов начин да представят постиженията на академията през годината. Полковник от запаса доц. д-р Станчо Станчев се върна назад в историята и доказа, че действително академията е институция с традиции. Водеща на тържественото събрание бе капитан Славена Генкова. Тя и капитан Диян Генков, който говори за днешната структура на академията, са семейство слушатели. Факултетът „Национална сигурност и отбрана“ и Институтът „Перспективни изследвания за отбраната“ бяха представени от полковник Диана Янева. Съвременната картина на учебното заведение обобщи началникът генерал-майор Тодор Дочев. В словото си той разкодира трите единици в 111-та годишнина. Те, каза генерал-майор Дочев, символизират не само, че Военната ни академия е водеща във висшето военно образование, но и първенец, който се стреми това образование да бъде модерно и да отговаря адекватно но съвременните изисквания. Третата единица, допълни той, означава, че нашият научно-изследователски и преподавателски състав е от високо подготвени кадри.

Академията ефективно се адаптира към динамичните промени в средата за сигурност, успешно привеждайки системата за обучение в съответствие с националните и международните изисквания и стандарти, е оценката на президента и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев в неговия поздравителен адрес, прочетен от съветника му по военна сигурност генерал-лейтенант Любчо Тодоров.

Днес академията заема ключово място в системата на висшето образование, тя е неделима част от развитието на Българската армия, се посочва в поздравлението на министъра на отбраната Димитър Стоянов, прочетено от неговия заместник Теодора Генчовска. Лично от свое име г-жа Генчовска призова институциите за по-пълно използване капацитета на военнослужещите и цивилните служители в академията.

От своя страна адмирал Емил Ефтимов видя зад трите единици на годишнината от създаването на академията символ за устойчивост във времето и значимост в делата. Началникът на отбраната говори за нарасналите изисквания към командирите и щабовете, с оглед и на войната в Украйна.

Със заповед на министъра на отбраната Димитър Стоянов за дългогодишна всеотдайна служба в академията и по повод преминаването в пенсия с награден знак  „За доблестна служба“ бе наградена Маруся Петрикова от сектор „Връзки с обществеността“. Адмирал Ефтимов връчи дипломите на придобилите образователна и научна степен „доктор“. Удостоверения на заелите академични длъжности „професор“ и „доцент“ връчи заместник-председателят на БАН член-кореспондент проф. доктор на науките Стефан Хаджитодоров.

Получени бяха десетки поздравителни адреси от командири и началници на формирования, ведомства и военно-патриотични организации. Празникът завърши с тържествен концерт. Преди това гостите разгледаха изложба на гвардейски войнишки и офицерски саби.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани