Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полковник Теодор Тодоров: Придобихме нови цифрови радиорелейни станции

[post-views]
Полковник Теодор Тодоров: Придобихме нови цифрови радиорелейни станции

Полковник Теодор Тодоров: Придобихме нови цифрови радиорелейни станции
Полковник Теодор Тодоров

Успешно развиваме мрежата за обмен на класифицирана информация до ниво NATO SECRET, казва командирът на Мобилната КИС

– Г-н полковник, в началото на годината приехте нови войници в строя на Мобилната комуникационно-информационна система (Мобилната КИС). Как в условията на силна конкуренция на пазара на труда за ИТ-специалисти успявате да привличате нови попълнения?

– За съжаление, от началото на миналата година тенденцията при окомплектоването с личен състав е негативна. Основна пречка за окомплектоване на длъжностите във формированието е изключително ниското месечно възнаграждение на военнослужещите, несъответстващо на изискванията, отговорностите и натовареността им по време на изпълнение на функционалните задължения. Паралелно с това спецификата на изпълняваните от нас задачи изисква изграждането на високоподготвени специалисти в областта на комуникациите, което, предвид факта, че пазарът на труда предлага още по-висок стимул за тях, прави задачата по тяхното задържане почти непосилна. За минимизиране на този проблем през 2022 г. бяха организирани четири конкурса за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища, което частично допринесе за намаляване на некомплекта.

– С какви мерки стимулирате новопостъпилите млади кадри – войници, сержанти и офицери, за да се задържат на служба във формированието?

– Въпреки некомплекта продължаваме да се стараем да мотивираме и привличаме интереса на младите българи към военната служба. Един от начините за това е дейността на нашия военноспортен клуб „Атлетик-28860”, който е пълноправен член на Националната военно-спортна федерация. През годините с усилията на всички членове на клуба се изградиха спортни съоръжения, включващи стадион, игрище за тенис на корт, зали за тенис на маса и мултифункционална фитнес зала. В Мобилна КИС съществува отлична възможност за професионално и кадрово развитие на всички категории военнослужещи. Функционирането на Учебния център предоставя възможност на отличилите се войници да повишат своята квалификация и впоследствие да им бъдат присвоени звания от друга категория. От изключителна важност, особено днес, е воденето на адекватна социалната политика в МО, която да се явява съществен елемент за привличане на млади хора за военна служба и тяхното задържане за по-дългосрочен период. Ще дам пример за проблем, който преди повече от година отново беше поставен пред висшето военно ръководство. Въпреки убедеността на всички и усилията лично на началника на отбраната да се ревизира Наредба № Н-22 в частта, даваща право на всеки военнослужещ да кандидатства за настаняване в жилища от фонда на МО и в общежития в град София, положителен резултат не беше постигнат. На фона на ежедневно увеличаващия се огромен некомплект от личен състав, тази недопустима дискриминация спрямо военнослужещи, изпълняващи задълженията си извън пределите на София продължава и днес.

– Какви са основните учения и подготовки, в които участваха военнослужещите от Мобилната КИС през 2022 г.?

– На първо място, бих искал да изтъкна факта, че 2022 г. бе изпълнена с много динамика и голям брой учения, както в национален, така и в коалиционен формат. Всички планирани дейности, свързани с подготовката на офицерския, сержантския и войнишкия състав на формированието, бяха проведени в пълен обем съгласно разработените годишни планове. Като основен акцент в подготовката на Мобилната КИС бих откроил участието в съвместното тактическо учение „Морски страж 22”, на което бяха изпълнявани задачи по осигуряване на комуникационно-информационна поддръжка на клетката за контрол на учението (EXCON FORWARD) и щабен елемент от състава на СКС. Бих искал също да споделя изключително успешното участие на военнослужещи от Мобилната КИС в редица мисии и учения на Алианса, като военната операция на ЕС в Босна и Херцеговина (ALTHEA), операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR), националното военноморско учение с международно участие „Бриз 22” и сертифициране по MAREVAL на сили и средства на ВМС, многонационалното свързочно учение „СЕТАТЕА CISEX 22” в Румъния. Не мога да не отбележа и дейността на Националния мобилен модул по КИС на НАТО (DCM-F) – структура, която се администрира от СКС в лицето на Мобилната КИС. Българските военнослужещи от модула взеха участие в ученията на НАТО „BRILLIANT JUMP 2022”, „FOX-GLADIATOR 2022”, „STEADFAST NOON”, „STEADFAST INTEREST”. Не на последно място, бих споменал участието на военнослужещи от DCM-F в мисията на НАТО в Ирак (NMI).

– Какви основни учения предстоят в близките месеци?

Модерната фитнесзала и другите спортни съоръжения във формированието са изградени с усилията на целия личен състав 

– И през тази година специалистите от Мобилна КИС ще участват в многонационалното учение „CISEX CETATEA”. Основната цел на учението е да бъде тествана цялостната съвместимост между КИС на участниците при евентуални бъдещи общи операции на страни членки на НАТО по специално разработен сценарий. Тази година учението ще се проведе през септември в Букурещ. Планирано е в края на този месец и участие в международното комуникационно учение „FЕDERATED CLOUD” в Чехия. От създаването си до сега учението винаги влиза в FMN календара на НАТО, като учение за сертифициране на мрежи, изградени по федеративния способ и тестващи услуги, залегнали в спиралите на FMN. Основна цел на коалиционното учение е сглобяване и тестване на мрежа тип FMN на НАТО за осигуряване на устойчива система за командване и управление на коалиционни сили, по време на което се извършат реални тестове и сертифициране на FMN мрежи, както по отношение на нивото на съвместимост на отделните системи и услугите, предоставяни от тях, така и на тяхната сигурност. С огромно задоволство мога да споделя, че успешно продължават процесите по развитие на единната мрежа за обмен на класифицирана информация до ниво NATO SECRET, изградена и менажирана от командването на СВ на САЩ в Европа Mission Partnership Environment (MPE). Специалистите от отдел „КИС” и Мобилната КИС успешно тестваха, а в последствие федерираха първата по рода си национална КИС „JFC BGR Mission Secret” за обмен на класифицирана информация на НАТО. В момента военнослужещи от DCM-F изпълняват задълженията си с щатна техника на територията на Полша и Великобритания за участие в най-голямото комуникационно учение на НАТО „STEADFAST COBALT 23”. Преди дни поредната група военнослужещи от модула се завърна от успешно участие в мисията на НАТО в Ирак.

– Каква нова техника постъпва във формированието?

– За наша огромна радост и благодарение на усилията на ръководството на СКС, тенденцията от последните години се запазва и в Мобилна КИС продължава процеса по въвеждане в експлоатация на съвременна, отговаряща на високи стандарти, нова цифрова комуникационна и информационна техника. В тази връзка бяха придобити нови тактически комуникационно-информационни сайтове и полеви комплекти за осигуряване на комуникационно-информационна поддръжка (КИП), както и цифрови радиорелейни станции HARRIS и ECLIPSE. Във формированието бе създаден кабинет за обучение по компютърни мрежи и технологии, придобити бяха сървъри, компютри, маршрутизатори и комутатори от ново поколение. Чрез тях се обучават специалисти по КИС и се осигурява информационна съвместимост със системи на коалиционните партньори от НАТО. В момента работим съвместно със старшия щаб по проекти за модернизация на аналогови радиостанции и реализиране на комплексни апаратни за осигуряване на КИП. Тези средства надграждат нашите способности по осигуряване на пълния спектър от комуникационно-информационни услуги, предоставяни на пунктовете за управление на СКС в полеви условия. Нещо повече, тази техника позволява осъществяването на така необходимата ни комуникационно-информационна съвместимост с КИС на коалиционните партньори от страните членки на НАТО. В допълнение мога да отбележа и друга наша инициатива, свързана с интегрирането на последно поколение мрежови устройства в наличните комуникационни апаратни, превръщайки ги в Мобилни комуникационно-информационни възли от съвременен тип.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани