Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Българският военен кораб плава към Пирея

[post-views]
Българският военен кораб плава към Пирея

24-ма курсанти и 4-ма преподаватели от ВВМУ се качиха на борда на НИК-421

„Българският военен и научноизследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий“ (НИК-421) акостира във военното пристанище в Катрахена, Испания, след 26-дневен преход от Мар дел Плата“. Това каза специално за вестник „Българска армия“ корабният лекар старши лейтенант д-р Петко Гинев от клиниката по ортопедия и травматология при ВМА-София, който е и неформален наш кореспондент на борда.

Корабът беше посрещнат от местен пристанищен пилот, който го преведе през залива на порта и през входните фарове и го отведе до мястото му на заставане на пирса, където плавателният съд беше швартован с помощ от пристанищни служители.

Беше извършен анализ на моторните масла на трите дизелови генератора на НИК 421, обясни пред БТА командирът на сектор „Технически“ – к-н III ранг Стоил Попов.

Следпоходната поддръжка и обслужване на всички механизми в машинното отделение на „Св. Св. Кирил и Методий“ се проведе няколко пъти в рамките на няколко часа.

Членовете на палубната команда измиха с прясна вода корабния борд, надстройките, палубите и междупалубните пространства след дългия преход през Атлантическия океан.

„Преходът през Атлантическия океан премина гладко и безпроблемно. По време на плаването се извършваха рутинните дейности на кораба, както и подготовка за предстоящите ремонтни дейности след прибирането във Варна. В процеса на плаването се изследваха проблемни места по кораба и пътят обратно е подходящият период, в който да се организират всички дейности между двете плавания“, допълни старши лейтенант д-р Петко Гинев.

24-ма курсанти и 4-ма преподаватели от Висшето военноморско училище  (ВВМУ) „Н. Вапцаров“ във Варна пристигнаха в Картахена с военен самолет „Спартан“ от авиобаза Враждебна. След качването им на кораба бяха проведени въведащи инструктажи и беше разяснен планът за престоя на кораба. Подобно на своите 23-ма колеги в началото на пътуването към Антарктика те провеждат 10-дневна плавателна практика.

Цистерни от по 32 тона всяка прехвърлиха гориво на плавателния съд. Процесът по зареждане с гориво продължи повече от един ден. Членовете на екипажа от палубната команда освежиха с пресен слой бяла боя жилищния модул на кораба, димоходите и стойките за спасителните плотове. Съставът на корабната боя е такъв, че да запазва повърхностните площи колкото се може по-дълго от ръжда и корозия, които са неизбежни в морски условия.

default

По-късно  НИК-421 отплава от Картахена в посока Пирея, Гърция, където се очаква да пристигне в началото на  следващата седмица и епланирана среща с представители на гръцката военноморска академия. „Очаква се следващата полярна експедиция, в която ще вземе активно участие и НИК-421, да отплава на 1 ноември 2023 г. и да продължи 6 месеца, което изисква добро планиране и координация“, каза още старши лейтенант д-р Гинев.

Най-ново

Единична публикация

Избрани