Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Славна история: От 18 бойни стрелби, 12 са за „отличен”

[post-views]
Славна история: От 18 бойни стрелби, 12 са за „отличен”

Ивайло ПАШОВ

Вече 60 години формированието в Черноморец е верен страж на Родината.

На 21 април т.г. се отбеляза 60-годишнината от основаването на военно формирование 26720 – Черноморец, от състава на Зенитно-ракетната база на Военновъздушните сили. Това ни даде повод да припомним негова история и разговаряме с командира му.

Формированието е създадено с разпореждане на началника на ГЩ на БНА № 0030/01.04.1963 г., като част от състава на бившата Трета зенитно-ракетна бригада (3 зрбр). Първоначално е с временна дислокация край с. Чубра, обл. Бургас и с военно-пощенски номер 70570. Есента на с. г. бойната техника на дивизиона – модерният тогава зенитно-ракетен комплекс (ЗРК) СА-75 „Двина” – е  разположен на полева позиция край бургаската мина „Росен”.

Началото е много трудно. Есента на 1963 г. се оказва изключително студената и дъждовна, а зимата – мразовита. Личният състав ги прекарва  на полеви условия, в палатки и землянки, без вода и постоянно електричество. Офицерският, сержантски и войнишкия състав обаче стоически понасят всички несгоди.

На 14 февруари 1964 г. дивизионът заема първата си основна огнева позиция на връх „Куков баир“ над село Равадиново. Тя се строи дълго, защото армията не разполага с толкова технически ресурс за завършването ѝ в кратък срок. Плеяда от достойни офицери, сержанти и наборни войници я доизграждат в продължение на няколко години при спазване на строга секретност.

Първият боен пуск на дивизиона е на 4 юли 1964 г., на полигона „Ашулук”, в бившия СССР. Назначената мишена е поразена, а общата оценка е „Добър”. След завръщането си дивизионът застъпва в бойно дежурство по охрана на българското небе в състава на 3 зрбр.

През 1976 г. ЗРК СА-75 „Двина” е снет от въоръжение и на 15 април с. г. военното формирование е превъоръжено с новия,  по-модерен ЗРК С-125 „Нева” (първият на въоръжение в БА). Още същото лято с комплекса са проведени успешни стрелби в СССР и дивизионът е допуснат до носене на бойно дежурство.

На 25 декември 1980 г. позицията на дивизиона се премества край тогавашното село Черноморец. Това става предвид опита от локалните конфликти и еволюцията на въоръжението, който води до промяна в тактиката на бойния ред на съединенията от ПВО на страната. От ЗРВ вече прикриват не определени направления, а стратегически важни икономически и военни обекти на територията на България и дивизионите се дислоцират около тях. На „черноморци” е поверена охраната на административно-стопанския център Бургас. На 30 декември с. г. застъпва в бойно дежурство от позицията в Черноморец.

През август 1981 г. дивизионът провежда поредни успешни бойни стрелби на полигон „Ашулук”.  През 1990 г. отново там е и последната стрелба на дивизиона извън пределите на страната. През 1995 г. с него за първи път са проведени бойни стрелби на полигон „Шабла”.

Oсвен през суровите изпитания на воинската служба, на бойните дежурства, тактическите учения и бойните стрелби, на дивизиона е писано да премине и през тежките години на „промените”, прехода към демокрация и реформирането на армията. Организационно-щатни промени от 1997 г., 2004 г, 2007 г. и 2011 г. водят до отлив на кадрови военнослужещи и текучеството става перманентен проблем.

От ноември 2011 г. във формированието се влива реорганизираното военно формирование 22730 – Поморие.  От 1 юли 2012 г. в състава му е създадена и техническа команда с личен състав и техника от разформираното военно формирование 22600 – Русокастро.

От създаването си досега формированието участва в много тренировки, учения и 18 бойни стрелби, от които 12 са с оценка „отличен”, независимо от съпътстващите проблеми.

В наши дни, предвид сложната геополитическа обстановка и бушуващият недалеч от страната ни конфликт, ролята на дивизиона по  опазване на въздушния суверенитет е ключова. В отговор на съществуващите заплахи  формированието носи заповяданото ниво бойно дежурство, а „черноморци” с допълнително старание поддържат техниката и въоръжението боеготови.  

Зад успехите ни стоят борбения дух и колективизма

Подполковник Иван Стоянов, командир на в. ф. 26720 от състава на Зенитно-ракетната база

Роден е през 1980 г. в Бургас. Завършва електротехникума в града и ВВУАПВО „П. Волов” – Шумен, специалност „ЗРВ”. Офицерската му  служба започва на 1 октомври 2002 г., когато прекрачва прага на военното формирование. От тогава преминава през почти всички основни длъжности в него: от командир на взвод и началник на ракетно-огнева група в огнева команда, през старши техник и офицер за насочване в радиотехническа команда, до началник на огнева команда. През 2017 г. завършва Военната академия в София. Впоследствие е назначен за началник на щаба на в.ф. 26720-Черноморец, а в края на 2021 г. – за негов командир.

„Пряк участник в живота на дивизиона съм от 21 години. Половината ми служба премина на фона на най-тежките кадрови промени в армията, когато поголовно се намаляваше числеността й. Това засегна и тогавашните випуски на военните училища – 40% от новопостъпилите офицери бяха освобождавани само година след назначаването си. В резултат настъпиха трудни времена и за нас, останалите в строя” – спомня си подполковник Стоянов. Ала спомените за несгодите не заличават тези за първото му тактическо учение с бойни стрeлби (ТУБС) „Шабла-2004”, като специалист-огневак, за дебютния пуск като офицер за насочване („Шабла-2009”), за съвместните бойни пускове с разчети от Сърбия на „Шабла-2019”… Моменти, с които се гордее и са го развили като воин.

„Сред сериозните предизвикателства за формированието през последното десетилетие ще изтъкна задачата за стрелба по новия тип аеробалистична мишена (МАБ В-755) на ТУБС „Шабла-2015”. Тя изискваше голяма натренираност на разчетите и малко време за реакция, но я изпълнихме и се научихме да поразяваме подобни трудни цели.  В съвместните летателни тренировки „Тракийски орел” (2016 г. и 2018 г.) пък отигравахме  реалистични тактически учения с предислоциране на техниката на дивизиона на нова стартова позиция (на учебния полигон „Корен”) по всички правила за скрито изнасяне и водене на бой. На ТУБС „Шабла-2019” дивизионът взе участие в съвместни стрелби с колеги от Сърбия и проведе дебютни нощни стрелби, като представянето ни беше за „отличен”. Всички успехи постигахме въпреки сериозния проблем с некомплекта с личен състав. Едва последните няколко години, благодарение на усилията на командването на дивизиона и зенитно-ракетната база, както и на кампаниите „Бъди войник” на МО, съумяхме да сведем този недостиг до минимум.

Всяко тактическо учение с бойни стрелби е краен етап от завършването на подготовката на специалистите от ЗРВ. Уникално изживяване е да усетиш как всички притаяват дъх до стартирането на ракетата, да усетиш грохота й, чуеш как пясъкът и пръстта посипват кабината, това да накара кожата ти да настръхне и след това всички да избухнат в бурни възгласи след поразяването на мишената, заявява подполковник Стоянов. По думите му това е колективна емоция, даваща усещане, че си част от един голям екип, допринесъл за осъществяването на общата цел.

А във формированието, по думите му, служат много знаещи и можещи и военнослужещи. Любопитно е, че сред тях има оръжейник-реконструктор на исторически оръжия и актьор-любител, а също спортисти, с републикански, европейски и световни титли в дисциплини като плуване, стрелба с лък и подводен риболов. С постиженията си те дават личен пример и провокират останалите да показват най-доброто от себе си.

„По повод 60-годишнината на формированието благодаря на всички бивши и настоящи военнослужещи и цивилни служители за приноса им към неговото развитие и утвърждаване. Продължаваме завещаните традиции и въпреки трудните времена, успешно поддържаме боеготовността, техниката, въоръжението и инфраструктурата. Пожелавам на семействата на всички „черноморци” крепко здраве и да запазят борбения си дух, смелостта и стремежа към усъвършенстване, чрез които съумяваме да бъдем надежден щит на Родината.”– споделя командирът на в.ф. 26720 – Черноморец.

Най-ново

Единична публикация

Избрани