Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Алиансът придобива десети авиотанкер

[post-views]
Алиансът придобива десети авиотанкер

Засилват се способностите на НАТО за стратегически транспорт и дозареждане с гориво „въздух-въздух”

Агенцията на НАТО за поддръжка и снабдяване (NSPA) поръча допълнителен авиотанкер „Еърбъс” – Airbus A330 Multi-Role Tanker Transport (MRTT), увеличавайки многонационалния флот от MRTT на Алианса до 10 самолета. Това е резултат от решението на Белгия да увеличи броя на часовете си в програмата с допълнителни 1100 летателни часа годишно.

Многонационалният многоцелеви флот от авиотанкери (MMF) осигурява стратегически транспорт, дозареждане с гориво „въздух-въздух” и възможности за медицинска евакуация за своите шест участващи нации: Белгия, Чехия, Германия, Люксембург, Холандия и Норвегия. Тези нации подписаха Меморандума за разбирателство, който им позволява да споделят разходите пропорционално според националния ангажимент за полетни часове на година.

„От пристигането на първия самолет през 2020 г. и особено от началото на конфликта в Украйна, флотът на MMF защитава европейския суверенитет и показва способностите си като многоцелеви авиотанкер. С тази нова поръчка NSPA вече използва една от четирите опции за самолети MRTT извън договорените по-рано 9 самолета, демонстрирайки нивото на удовлетвореност на участващите страни”, заяви Жан Брис Дюмон, ръководител на „Военни въздушни системи” в Airbus Defense and Space.

MMF вече експлоатира 7 авиотанкера A330 MRTT и достигна първоначалната оперативна способност на 23 март 2023 г. Пълната оперативна способност се очаква в средата на 2024 г. Успехът на програмата MMF се основава на отличното сътрудничество между страните от НАТО и индустрията. Програмата също така е пример за това как нациите могат да си сътрудничат, обединявайки и споделяйки ресурси, за да получат постоянен достъп до най-съвременните възможности.

MMF бе разположена в източния фланг на НАТО с началото на конфликта в Украйна. Флотът вече участва в евакуация на цивилни и бежанци от Афганистан и за многонационални учения в Индо-тихоокеанския регион с германските ВВС, както и в други мисии. Два от танкерите, които предстои да бъдат доставени, се очаква да влязат в експлоатация през 2024 г., докато новопоръчаният авиотанкер ще пристигне в края на 2026 г.

Произвеждат в Австралия машини „Боксер” за Бундесвера

Писмото за сътрудничество, подписано на 23 март 2023 г. в Канбера от Pat Conroy, австралийски министър на отбранителната промишленост, и Томас Хитшлер, парламентарен държавен секретар на германския министър на отбраната, даде началото на сътрудничество между Германия и Австралия за производството на БТР Boxer („Боксер”) в Австралия за експорт в Германия. Това разширява сътрудничество и отбранителното партньорство между двете нации в сухопътната област.

Бетеерите „Боксер” ще бъдат произведени в Редбанк (Югоизточен Куинсланд), заедно с бойните разузнавателни машини „Боксер” (CRV), които се произвежда за австралийските отбранителни сили. Боксерите, които ще бъдат построени в Австралия за Германия, са предназначени за тежковъоръжената пехота на германската армия. Това са бронетранспортьори за директна тактическа огнева поддръжка за пехотните сили.

Новите бетеери са базирани на варианта „Боксер” CRV за австралийската армия. Това е доказана бойна машина с формула 8×8, оборудвана с разузнавателен модул, включително двуместна кула Lance. Основното му въоръжение е автоматичното оръдие със снаряди с въздушен разрив, което се използва и от германската бойна машина на пехотата „Пума”. В дългосрочен план германските въоръжени сили възнамеряват да закупят повече от 100 БТР-а „Боксер”, за да заменят сегашните верижни Wiesel („Невестулка”), които да служат като директна тактическа платформа за огнева поддръжка за пехотните части. Доставката е планирана да започне през 2025 г.

„Спрут-СДМ1”: Между плаващ танк и самоходно оръдие

На 30 март 2023 г. компанията „Курганмашзавод” (част от холдинга „Високоточни комплекси” на руската държавната корпорация „Ростех”) заяви, че е готова за серийно производство на модернизираното самоходно противотанково оръдие (СПТП) 2С25М „Спрут-СДМ1”. Според агенция ТАСС оръдието е препоръчано за приемане на въоръжение в руската армия след преминати държавни изпитания. 2С25М „Спрут-СДМ1” е предназначено за борба с танкове и други бронирани превозни средства и жива сила срещу противника. Оръдието е разработено в конструкторското бюро на Волгоградския тракторен завод и ОКБ-9 (Екатеринбург).

Договорът за разработването на самоходна установка бе подписан през 2013 г., а през 2014 г. бе произведен първият прототип, който бе демонстриран на военно-техническия форум „Армия-2015”. Машината получи унифицирани шаси, трансмисия и двигател с БМД-4M, както и модерна цифрова система за управление на огъня.

Отличителна черта на 2С25М „Спрут-СДМ1” е 125-mm оръдие 2A75-1, чиито бойни характеристики практически съответстват на параметрите на танковото оръдие 2А46М-5, монтирано на новите руски танкове Т-90М „Прорыв”. В боекомплекта влизат всички видове снаряди, предназначени за основните бойни танкове Т-72 и Т-90.

Боекомплектът на „Спрут-СДМ1” е 40 снаряда, от които 22 готови в автоматичното зареждащо устройство, а 18 единици са ниши за боеприпаси. Стандартният боекомплект включва 20 осколъчно-фугасни снаряда, 14 бронебойни подкалибрени снаряда с оперено ядро, 6 противотанкови управляеми ракети (могат да бъдат заменени с 6 фугасно-противотанкови снаряда). Допълнителното въоръжение е 7,62 мм картечница ПКТМ, сдвоена с оръдието. Далечината на поразяване на целите с оръдието надхвърля 5 км. „Спрут-СДМ1” е с 3-членен екипаж. Може да развие скорост до 70 км/ч по суша и до 10 км/ч по вода.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Димитър Ставрев

Най-ново

Единична публикация

Избрани