Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

До 140 военнослужещи от Сърбия ще дойдат за съвместните стрелби на Шабла

[post-views]
До 140 военнослужещи от Сърбия ще дойдат за съвместните  стрелби на Шабла

Те ще могат да пребивават у нас със съответната техника от 28 май до 16 юни.

До 140 военнослужещи от Сърбия ще дойдат за съвместните  стрелби на Шабла

Традиционно е вече участието на военнослужещи от Република Сърбия на съвместни бойни стрелби на Зенитния полигон на Военновъздушните сили „Шабла”. По този повод Министерският съвет даде разрешение за пребиваването им у нас със съответната техника от 28 май до 16 юни.

В тренировките на брега на Черно море ще се включат до 140 военнослужещи от западните ни съседи. Те имат разрешение да изпълняват задачи с до 6 въздухоплавателни средства (три МиГ-29,  един  Ан-26 и/или три Ми-17) с техните екипажи. Сръбите ще пристигнат със зенитни управляеми ракети в контейнери до 12 броя 5В27У/Д, до 8 броя 3М9М(3)Е, до 11 броя авиационни управляеми ракети Р-60/Р-73 и до 4 броя авиационни управляеми ракети Р-27ЕR в контейнери. Те имат разрешение още за радарна система за контрол и верификация на летателните балистични характеристики на ракети „WIEBEL”.

Правителството възложи на министъра на отбраната или на оправомощено от него лице да сключи необходимите договорености по провеждане на съвместни бойни стрелби с формирования за ПВО на Република Сърбия на територията на Република България.

От 2010 г. до сега в съвместните бойни стрелби за седми път ще участват формирования за противовъздушна отбрана от Въоръжените сили на Република Сърбия, базирани на зенитния полигон на ВВС в Шабла, и за четвърти път – с авиационни формирования. Последният път бе през септември 2021 г., когато военнослужещите от Въоръжените сили на Република Сърбия изпълняваха планираните задачи със самолети МиГ-29 и зенитно-ракетни комплекси С-125 „Нева” и 2К12 „Куб”.

През 2023 г. се навършват 32 години, откакто формирования за противовъздушна отбрана и авиационните бази от състава на Българската армия провеждат стрелби на полигон „Шабла“. До 1991 г. тази изключително сложна подготовка се е водила само в чужбина. Зенитният полигон на ВВС създава много добри условия за тренировка. Дълбочината му е 100 км, което осигурява възможност за изграждане на разнообразна мишенна обстановка и пълно използване на възможностите на различни типове бойна техника и въоръжение. Има предложение от МО за коригиране границите на полигана с цел осигуряване на условия за понижаване на рисковете при провеждане на стрелби със съвременни образци военна техника и по-голяма ефективност в използването на въздушното пространство на България.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани