Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Морската сигурност в Черно море обсъждат в София

[post-views]
Морската сигурност в Черно море обсъждат в София

Непосредствена заплаха за България няма, каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Второто издание на Черноморския форум бе открито днес в София от заместник-министъра на отбраната Теодора Генчовска, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов и командващия Съюзното компонентно командване на НАТО в Неапол адмирал Стюарт Мънч. Основната тема  е „Морската сигурност в Черно море в епоха на конфликт“. Тя е продиктувана от променената ситуация в Черноморския регион, вследствие на военния конфликт в Украйна. Първото издание на инициативата бе миналата година в Румъния. Във второто има два панела. Първият е посветен на по-широки аспекти на сигурността, а във втория ще се дискутират по-конкретни въпроси за преодоляване на някои проблеми и начини за подобряване на съвместната дейност.

За първи път в България се провежда форум, който е посветен изцяло на морската сигурност в Черно море, каза след откриването контраадмирал Михайлов. Организатори на форума са той и адмирал Мънч. Участват представители от България, Франция, Грузия Румъния, Турция, Украйна, Великобритания, САЩ и командването на НАТО. „Целите на форума са да обсъдим сигурността в Черноморския регион, да намерим решения и пътища на сложните проблеми, които стоят пред нас, да подобрим нашето взаимодействие и да намерим начин да работим по-добре и по-ефективно заедно“, отбеляза командирът на Българските ВВС.  Според него този форум показва важността на Черно море не само за България, но и за нашите съюзници и за света, като цяло.

През годините военните органи на България сме поставяли последователно въпросите за сигурността в Черно море, припомни началникът на отбраната адмирал Ефтимов. Това, което говорихме стана факт и сега погледът на широката общественост в Европа и света е насочен към сигурността на Черно море, посочи той. Според него, трябва да развиваме собствените си способности, системата за колективна сигурност, да работим заедно и да разчитаме на надеждна ситуационна осведоменост, за да можем да реагираме на всяка промяна на обстановката.

От името на политическото ръководство на МО заместник-министър Генчовска благодари на командира на ВМС и на началника на отбраната за организацията на събитието, което, според нея, поставя фокуса върху значението на целия регион на Черно море. От тук нататък трябва да изградим необходимите способности, посочи заместник-министърът. От страна на политическото ръководство ВМС имат пълна подкрепа за реализиране на проектите за модернизация, заяви г-жа Генчовска.

След като благодари за гостоприемството, адмирал Мънч, оцени ролята на България за създаването на Черноморски координационен център. Той благодари и на Българската ВМС за тяхната ангажираност за сигурността в Черноморския регион, която определи, като глобална сигурност. Адмирал Мънч каза още, че в Черноморския регион Русия е създала замразени конфликти. Това е източната граница на евроатлантическата територия и ние сме тук, за да защитаваме всеки съюзник от НАТО чрез колективни действия и сътрудничество, отбеляза още командващият Съюзното компонентно командване на НАТО в Неапол.

Най-реалната заплаха за България, с оглед на войната в Украйна, е минната опасност, отговори на въпрос адмирал Ефтимов. Благодарение на усилията на ВМС на нея се реагира адекватно, каза той. Унищожени са няколко плаващи морски мини и се води  непрекъснато наблюдение. Можем да кажем, заяви началникът на отбраната, че непосредствена заплаха за България няма. Морска сигурност е всеобхватно понятие, което включва не само хората на брега, но най-вече корабоплаването, сигурността на енергийната инфраструктура, на всички, чието препитание е морето – рибари, круизни лодки и др., отговори на въпрос  контраадмирал Михайлов. Отговорностите на ВМС са основно във вътрешността на морето, по бреговата част задълженията са на други структури. ВМС, обаче, допълни командирът им, винаги са подпомагали операции по търсене и спасяване, свързани с издирване на бедстващи хора в морето. Това е една от нашите задачи, за която непрекъснато се готвим, да помогнем на всеки бедстващ в морето е наш дълг, подчерта контраадмирал Михайлов.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани