Информационен център на Министерство на oтбраната

Правителството внесе в парламента проектобюджета за 2023 г.

Сградата на парламента ще бъде осветена с цветовете на националния флаг на Израел

Правителството внесе в парламента проекта на Закон за държавния бюджет на Р България за 2023 г., както и тези за ДОО и НЗОК, потвърдиха за БТА от пресцентъра на Народното събрание.

По-рано днес на свое заседание служебният кабинет прие проекта на Закона за държавния бюджет и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2023-2025 година, която представлява мотивите към законопроекта.

Разчетите показват, че при отразяване на фискалните ефекти от влезли в сила нормативни актове, предопределящи приходите и разходите, целогодишният ефект за 2023 г. предполага значително влошаване на бюджетното салдо, което по консолидираната фискална програма (КФП) достига 6,4% от брутния вътрешен продукт (БВП), а на сектор „Държавно управление” – 6,1% от БВП. Това се казва в съобщение на пресслужбата на Министерския съвет.

С цел дефицитът да бъде в рамките на фискалните ограничения по националното и европейското законодателство, служебното правителство подготви приходни и разходни мерки със съответните ефекти и предложения за законодателни промени за постигане на бюджетно салдо с дефицит до 3%, в рамките на критериите на Пакта за стабилност и растеж, се казва още в текста. В резултат на получен ясен политически сигнал, че приходните мерки няма да бъдат подкрепени, правителството предлага бюджет при действащо законодателство, без отразяване на подготвените мерки, посочват от пресслужбата на кабинета.

Средната пенсия през 2023 г. се предвижда да бъде 788,10 лева , според одобрения също днес от кабинета проектобюджет на ДОО за тази година.

Проектът на Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2023 г., също приет днес от министрите, е съставен в съответствие с бюджетната рамка при запазване на размера на здравноосигурителната вноска в размер на 8 %. Той предвижда публичните средства да бъдат изразходвани законосъобразно, прозрачно и ефективно. Предвидени са 7 027 213,6 хил. лв. приходи и трансфери.

Коментари по проектобюджета на служебното правителство имаше през деня от политически формации в Народното събрание.

Вчера, след среща на представители на ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) в Министерството на финансите, съпредседателят на ПП Асен Василев обяви, че най-вероятно на първо четене предложеният от служебното правителство бюджет с 6.4 % дефицит ще бъде отхвърлен, след което коригиран от МФ и върнат с 3 процента дефицит отново в парламента.

Днес обаче за ГЕРБ-СДС това се оказва неправилен подход, стана известно от думите на Бойко Борисов. Според него е опит на Асен Василев да се скрие от провала на финансовата си политика, като ГЕРБ-СДС също имат вина, защото са гласували. Опитът да се върне бюджетът отново на служебното правителство, считам не само, че не е правилно, но е дори подло, освен това безотговорно, подчерта Бойко Борисов.

За „Възраждане“ най-големият проблем в проектобюджета на служебния кабинет са дефицитът и огромният дълг от 12 млрд.лв.  Лидерът на партията Костадин Костадинов е категоричен обаче, че не е вариант той да бъде отхвърлен на първо четене в пленарната зала и върнат за коригиране с три процента дефицит от финансовото министерство.

Министерският съвет гласува един бюджет, който, поне по мой спомен, за пръв път може би в парламентарната и бюджетната история не се одобрява от никого в държавата, заяви председателят на ПГ на “БСП за България” Корнелия Нинова в декларация от парламентарната трибуна.  По думите ѝ в НС няма нито една партия, която да гласува за този бюджет,.

От „Има такъв народ“ се надяват първо да има редовно правителство и тогава да започнат работата по бюджета, коментира Станислав Балабанов.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top