Информационен център на Министерство на oтбраната

САЩ ще предоставят на Гърция самолети C-130 и изтребители F-35

САЩ ще предоставят на Гърция самолети C-130 и изтребители F-35

Държавният департамент на САЩ е одобрил доставката на два военно-транспортни самолета C-130 за Гърция и работи по снабдяването и с изтребители F-35 за южната ни съседка, съобщава в електронното си издание в. „Катимерини“.

Двата самолета C-130 ще бъдат осигурени от излишъка на американски военни материали.

Предстои също така Гърция да се сдобие с изтребители от пето поколение F-35. Очаква се Конгресът на САЩ да приключи с документацията по този въпрос след изборите в Турция на 14 май и преди изборите в Гърция на 21 май.

Друго събитие, което се очаква да бъде обявено скоро, е, че Гърция ще получи допълнителен пакет финансова помощ под формата на заем или гаранции по заеми от правителството на САЩ за закупуване на американски оръжейни системи. Тази помощ е част от одобрения от Конгреса пакет за съюзниците от НАТО, които искат да обновят военната си техника, след като са изпратили военно въоръжение в Украйна. Това означава, че САЩ ще подновят преговорите с Гърция относно изпращането на съветски ракетни системи С-300 на Украйна, които към момента се намират на остров Крит, в замяна на системи „Пейтриът“ от САЩ.

Общата сума, одобрена от Конгреса на САЩ, е осем милиарда долара. Гърция и Полша ще получат голяма част от тези средства.

Подобна процедура по изплащане на средства в аналогични случаи е прилагана само веднъж досега – в случая с Ирак преди десетилетие, пише в. „Катимерини“.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top