Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Япония ще укрепи морската си сигурност на фона на заплахата от страна на Китай

[post-views]
Japen

Япония прие нова петгодишна стратегия за укрепване на морската си сигурност, включително за усилване на бреговата охрана и повишаване на оперативната ѝ съвместимост с въоръжените сили на фона на все по-голямата настъпателност Китай във водите в региона, предаде Асошиейтед прес.

В новия документ, озаглавен Основен план за океанска политика, приет от правителството на премиера Фумио Кишида, също така пише, че Япония трябва да ускори разработването на подводни дронове и дистанционно управляеми роботи, за да подобри способностите си за наблюдение.

В плана е включен и списък със заплахи. Сред тях са повтарящи се нахлувания в японските териториални води от страна на кораби на китайската брегова охрана, нарастване на непозволените дейности от страна на „чуждестранни съдове за наблюдение“ в японската изключителна икономическа зона, засилване на съвместните военни учения на Китай и Русия, както и многократните изстрелвания на ракети от страна на Северна Корея.

„Обстановката в океана около Япония е все по-напрегната“, заяви днес Кишида на посветена на новата политика среща. „Време е на обединим мъдростта на индустрията, академичните среди и правителството за реформа на океанската политика – или океанска трансформация“, добави той.

Кишида също така отбеляза необходимостта да бъде подобрено усвояването на морските ресурси за постигане на въглероден неутралитет.

Новата океанска политика е в съответствие с новата японска стратегия за сигурност, която беше приета от правителството на Кишида миналия декември и представлява сериозно отклонение от досегашния записан в конституцията принцип, позволяващ единствено самоотбрана.

В новия план също така пише, че Япония трябва по-агресивно да извършва подводни проучвания и да усвоява подводни ресурси за производство на енергия и се призовава за разширяване на експлоатацията на изключителната икономическа зона за строеж на офшорни ветрогенератори.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани