Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Климатичните промени на практика – Испания посрещна летни жеги през април

[post-views]
43 загинали за два дни от жегите в Испания

Рекордно високи за сезона температури отбелязаха в Испания. В цялата страна е необичайно топло, а на юг термометрите стигнаха почти 40 градуса. Кулминацията обаче все още не е достигната, предупреждават метеоролозите.

С температури от близо 39 градуса в Кордоба и 38 в Севиля, в Испания времето се усеща като в края на юли, а не на април. В по-голямата част от страната живакът отчете над 30 градуса по Целзий, с рекорди на повечето места. Най-голямата горещина тепърва предстои, посочват експерти и очакват още темепературни рекорди да паднат в следващите дни.

Градусите продължават да се увеличават и през уикенда се очакват истински летни нощи, допълват метеоролозите, но за сметка на това в дневните температури ще започне леко нормализиране.

Ситуацията в страната е допълнително усложнена и заради продължаващата вече над една година суша, която затруднява напояването на посевите и поставя на риск цялата земеделска продукция на Испания. Метеорологичните данни показват, че в първите 20 дни на април в страната са паднали едва 12 литра дъжд на квадратен метър или по-малко от ¼ от нормата за сезона. Това принуди Мадрид да поиска кризисно финансиране от Европейската комисия, за справяне с последиците от сушата и високите температури.

Най-ново

Единична публикация

Избрани