Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Удължиха временното примирие в Судан, въпреки това сблъсъци има в Хартум и Дарфур

[post-views]
Удължиха временното примирие в Судан, въпреки това сблъсъци има в Хартум и Дарфур

С нови 72 часа удължиха временното примирие помежду си враждуващите страни в Судан. Въпреки официалното прекратяване на огъня боевете в стлицата Хартум продължават. Съобщава се и за сблъсъци в западната провинция Дарфур.

Часове преди 3-дневното им примирие да приключи, след преговори с посредничеството на САЩ, Великобритания и ООН, първо Суданската армия, а след това и  паравоенните Сили за бърза подкрепа  се съгласиха то да бъде удължено с още 72 часа, които в полунощ вече започнаха да текат.

Въпреки това боевете в страната продължават. Съобщава се за тежки сблъсъци в столицата Хартум, както и за напрежение в провинция Дарфур. Властите в Южен Судан предложиха да домакинстват мирни преговори между враждуващите страни. От въоръжените сили изразиха гововност да изпратят свои представители, но постигането на мир на този етап е малко вероятно, посочват експерти. Още повече, че лидерите и на двете фракции държат на възгледите си за нуждите и бъдещето на Судан.

От началото на сблъсъците преди близо 2 седмици са убити над 500 души, повечето при въздушни атаки или артилерийски обстрел. Боевете оставиха и над 4 хиляди ранени, както и огромен бежански поток.

Хиляди местни жители се възползваха от обявеното в сряда временно примирие, за да напуснат зоната на бойните действия, а десетки държави предприеха мащабни операции по евакуация на гражданите си. Доклади на различни хуманитарни организации посочват, че броят на хората, които все още се опитват да избягат от Судан е стотици хиляди.

Най-ново

Единична публикация

Избрани