Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Проектобюджет 2023 г.: 1,85% от БВП за отбрана

[post-views]
Армията трябва да бъде модернизирана

Осигурени са средства за поддържане и развитие на националните отбранителни способности и способностите, свързани с колективната отбрана, в т.ч. средства за изпълнение на одобрените от Народното събрание инвестиционни проекти за модернизация на Българската армия. Това е записано в публикувания от служебното правителство Законопроект за държавния бюджет за 2023 г. и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза до 2025 г. По-конкретно, средства са предвидени за придобиването на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС, нов тип боен самолет – II етап, включително и за съпътстващи разходи по двата етапа (MIDS терминали, транспорт, ДДС и мита) и основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада. Допълнително е осигурено финансирането за придобиване на боеприпаси и горива за бойна подготовка, както и за придобиване, модернизация, поддръжка и ремонт на въоръжение, ракети, торпеда и техника, както и за ремонт и изграждане на инфраструктура.

В разходите за отбрана съгласно класификацията на НАТО са включени и тези за пенсии за пенсионираните военнослужещи, намалени с отчисленията за военнослужещите към пенсионните фондове, на военните съдилища и военните прокуратури за издръжка на Постоянната ни делегация в НАТО, вноската към гражданския бюджет на НАТО и към Европейския механизъм за подкрепа на мира, изплащани от бюджета на Министерството на външните работи и вноската към фонда на НАТО за иновации, изплащана от бюджета на Министерството на иновациите и растежа. Разходите за пенсии на военнослужещите (по данни на НОИ), намалени с отчисленията за военнослужещи към пенсионните фондове (по данни на МО) са 233,6 млн. лв.
По този начин планирани, разходите за отбрана в общ размер възлизат на 1,85% от БВП за 2023 г. Спазено е изискването на Националния план за повишаването им на 2% от БВП до 2024 г. Така съгласно класификацията на НАТО за тази година те ще бъдат 3,413 млрд. лв. От тях 2,282 167 млрд. лв. са по бюджета на Министерството на отбраната. Относителният дял на капиталовите разходи към общите разходи за отбрана е над 20-процентния критерий на НАТО.

Базата за определяне на размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност на военнослужещите остава 380 лв. Тя не е променяна от 2009 г. и изостава чувствително от минималната работна заплата. Запазва се и размерът от 340 лв. на обезщетенията, които се полагат на съпругите (съпрузите) на военнослужещите, които са ги последвали при преместването им в друго населено място и поради това са прекратили трудовите или служебните си правоотношения.

За изпълнението на Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България до 2032 г. и на Плана за развитие на Въоръжените сили на Република България до 2026 г. са предвидени 63 млн. лв., в които са включени и разходите за дължимите обезщетения при освобождаване от военна служба.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани