Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Знаменосецът, който следва мечтите си в бъдещето

[post-views]
Знаменосецът, който следва мечтите си в бъдещето

Автор: Красимир МИТОВ
Старши лейтенант асистент инж. Милен Симеонов е първият знаменосец на възстановеното ВВВУ „Г. Бенковски” като курсант, а сега е несменяем водач на знаменната група. Това той счита за свое призвание.

Роден е в Плевен на 25.12.1995 г., където завършва средното си образование в СОУ „Иван Вазов”. През 2020 г. завършва ВВВУ „Г. Бенковски” специалност „Авионика” – специализация „Навигационни, комуникационни и информационни системи”.
Щастлив е, че е първият випуск „Добруджански” на възстановеното ВВВУ. Мотивацията му е да бъде пример за обществото и тя намира израз в редовете на Българската армия, където може да развива себе си като личност, да изгражда характер на съвременен офицер и вижда възможност да бъде изявен лидер и пример за младите хора. Тези качества той формира още от малък, от 8-годишна възраст, когато се увлича по „спортно ориентиране на местността”, или както той казва – това по същество си е вид „навигация”.

Със знамето на ВВВУ – винаги в първата редица
Фото авторът и личен архив

Спортното ориентиране намира пресечна точка с военната топография, а тя от своя страна – със занятията по „Лидерска подготовка” с курсантите и студентите. В малкото си свободно време изцяло е отдаден на съпругата си Пламена, с която са заедно от 4 години, а сега вече и младо семейство. Тя е учителка по английски език в училището, където и двамата са завършили средното си образование.
Старши лейтенант инж. Симеонов е асистент в катедра „Електроника, навигация и комуникация в авиацията”. Дисциплините, които води са предимно с практическа подготовка. С нетърпение очаква в скоро време да бъде зачислен като докторант в същата катедра. Темата на докторантурата, по която работя и представлява интерес за мен, казва младият преподавател, е „Изследване на възможности за повишаване на точността на определяне на местоположението на възлите в безжични сензорни мрежи”. Те имат различни приложения, както в индустрията, така и в търговската сфера. Целта на разработката е да се изследват различни подходи и алгоритми за тяхното прилагане.

Особено щастлив съм – споделя той, че имах възможност да взема участие в 57-мата среща на Изпълнителната група на Европейската инициатива за обмен на млади офицери, вдъхновена от програмата на ЕС „Еразъм”. Общата цел на тази Военна Еразъм инициатива (EMILYO) е да се хармонизира основното обучение на офицери в ЕС и да се увеличи оперативната съвместимост, като по този начин се осигурява сигурността на Европа. С всички свои дейности Имплементационната група (IG), която е създадена през 2009 г., насърчава европейската култура на сигурност и отбрана по отношение на разпространението на идеята сред курсантите и студентите, участващи в основното офицерско обучение, че настоящите и бъдещите предизвикателства могат да бъдат управлявани по-добре заедно.

Старши лейтенант асистент инж. Симеонов активно работи по изпълнение на програмата на Образователното портфолио на ВВВУ „Г. Бенковски”. Посетил е редица училища от страната в градовете Плевен, Ловеч, Троян, Червен бряг, Варна, Благоевград, Велико Търново и София. Основната идея на тези срещи с учениците от прогимназиален и гимназиален етап е да бъде споделена философията за образованието във ВВВУ която поставя в центъра обучаемия курсант или студент с неговата познавателна, емоционална и творческа дейност: да решава проблеми и да твори. С отговорност и задоволство той представя възможностите на авиационната ни Алма матер, нейната цел и мисия, които предлага при набирането на кадри за военната и гражданска авиация, а така също и възможностите, които има като институция и висше учебно заведение. Срещите с учениците и индивидуалните разговори са винаги интересни, споделя той.

Среща с ученици при представяне на военното училище

Те са пъстра палитра от въпроси и отговори. Старши лейтенант асистент инж. Милен Симеонов отлично владее английски език на ниво STANAG 6001 3-3-3-3, поради което решението на командването на ВВВУ е той да премине курс по обучение на CATIA V6 и да стане лицензиран инструктор, който да преподава софтуерния пакет като на български, така и на английски език. CATIA V6 е мултиплатформен софтуерен пакет за компютърно подпомагано проектиране (CAD), производство (CAM), инженерство (САЕ), 3D моделиране и управление на жизнения цикъл на продукта (PLM), разработено от френската компания Passault Systemes. Продуктът улеснява съвместното инженерство чрез интегрирана облачна услуга и има поддръжка за използване в различни дисциплини, които широко се прилагат в авиацията.

С интерес той очаква през лятото едноседмичната си мобилност по програма Еразъм+ с цел преподаване в Университета по отбрана в гр. Бърно – Чехия, където ще има възможността да изнесе пакет лекции на обучаемите на английски език. Активна е неговата дейност още като курсант. През 2020 г. се включва активно в работа по програмата на NASA – Авиокосмическо общество с екип от курсанти на ВВВУ „Г. Бенковски”, където самият той е ръководител на екипа. В края на месец се състоя поредният Международен семинар „Космосът в подкрепа на сигурността и отбраната” с негово участие. Забързан в своето ежедневие, той е радостен, че сбъдва своите мечти и с отговорност преодолява всяко едно препятствие по пътя на професионалното си развитие.

На разходка със съпругата си Пламена

Началникът на ВВВУ „Г. Бенковски” бригаден генерал Юлиян Радойски казва: „Успешното решаване на всяка една възникнала идея е онази искра, която пали огъня в сърцата на младите хора. Радвам се, че сред академично-преподавателския състав на училището работят усърдно млади офицери за своето професионално развитие и затвърждават авторитета на авиационната ни Алма Матер”.

Най-ново

Единична публикация

Избрани