Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Стрелби при дъжд и бурен вятър

[post-views]
Армията трябва да бъде модернизирана

„…В очаквателния район бе батареята на капитан Любомир Попов. Тя имаше за задача да заеме планови и непланови рубежи. Подготвени бяха машините и планиращите документи. В 9.00 часа в атака тръгнаха главните сили на противника. Батареята се изнесе на висока скорост до рубежите за развръщане. Появиха се вклинилите се противникови танкове. Те бяха засечени на разстояние от 2 километра и след това поразени с ракети на ПТУРК „Конкурс” с малка далекобойност. Веднага ракетните комплекси се изтеглиха в район за съсредоточение и презареждане с боеприпаси…“

Откъсът е от материала „Ракети поразиха танковете на вклинилия се противник“ на в. „Българска армия“ от… 10 май 2004 г. Било е толкова отдавна.

Капитан Любомир Попов

И сега, през април 2023 г., за кой ли вече път, капитан Любомир Попов е на полигон „Корен“ с батареята си от противотанковия дивизион с управляем ракетен комплекс „Конкурс”. И с видимо добро настроение обясни в един от дните по време на учението на неговото формирование, че подчинените му се отразили атаката на танковите средства на противника. Преди това са извършили рекогносцировка на пет разузнавателни рубежа и на два района за съсредоточаване.

На полигона съм за пореден път. От артилерийския дивизион 152-мм оръдие-гаубица Д-20, на който съм командир, на полевото лагерно обучение участваха две батареи. При подготовката на „Корен“ опит придобиват всички военнослужещи, но сегашната бе особено полезна за командирите на взводове старши лейтенант Михаил Михайлов и лейтенант Васил Александров, които изпълняваха задачи като командири на батареи.



Подполковник Александър Младенов

Със сигурност те ще запомнят това обучение, заяви командирът на артилерийски дивизион подполковник Александър Младенов.
Той е завършил Висшето военно училище в Шумен за артилерия и ПВО през 1999 г. Служил е в ракетния дивизион в Кабиле. През 2000 г. е назначен на длъжност помощник-началник щаб по разузнаването в дивизион в артилерийската бригада в Асеновград, в който по-късно е командир на батарея. През 2014 г. става заместник-началник щаб на 4-ти артилерийски полк, а от 2019 г. е командир на артилерийския дивизион 152-мм оръдие-гаубица Д-20 .



Лейтенант Осман Дахил

Лейтенант Осман Дахил е роден в Карнобат. Завършил е факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ „Васил Левски“, специалност „Полева артилерия“, през юли 2022 г.
Това са първите ми стрелби на полигон „Корен“, има голямо напрежение и вълнение, но съм удовлетворен и ми е приятно, че съм тук. Командир съм на огневи взвод. Стрелбите са реални и чувствам голяма отговорност. Командири на разчети във взвода са старши сержант Николай Ангелов и сержантите Александър Иванов и Диян Вакъвлиев. Те са опитни, с дългогодишна служба, и познават добре полигона, сподели лейтенант Осман Дахил.
Като курсант, един път е идвал на полигона. Сега е за втори път и за първи път на стрелби. Лейтенантът посочи помощта на батарейния командир капитан Найден Анков. Помага ми, ако имам въпроси – задавам ги. Знам, пита се, докато съм лейтенант. След това трябва да съм запознат и ще е неудобно да питам, философски отчете командирът на огневи взвод. Живее на квартира в Асеновград и не скри, че градът му харесва.



Сержант Диян Вакъвлиев

Заместник-командир на взвод съм от миналата година. Сержант съм от преди 4 години. От 2009 г. съм в Българската армия. Влязох като войник – номер от разчет, след това бях радиотелефонист. През 2018 г. бях на мисия в Афганистан. След като се завърнах, изкарах курс по английски език, завърших и Професионален сержантски колеж към НВУ „Васил Левски“ и от тогава съм на длъжност командир на разчет и заместник-командир на огневи взвод, представи се сержант Диян Вакъвлиев.
От 2009 г. идва на полигон „Корен“ и не е пропускал полева подготовка, приема като нещо обикновено ветровитото и дъждовно време. Даде за пример мерача в неговия разчет ефрейтор Атанас Белев, който е с дългогодишна служба. И определи номерата от разчета като по-млади войници, които се справят отлично, жадни за знания, старателни, влагащи всичко в работата си при заемането на огневата позиция и в подготовката на снарядите.



Редник Симеон Христов

Почти година редник Симеон Христов е войник – номер от разчет на 152-мм оръдие-гаубица Д-20. Това бе първото му излизане на полигона. След завършването на средното си образование е работил в пицария в Асеновград. Тренирал е и бокс. Но е решил да опита нещо ново и от 1 май миналата година е в редиците на 4-ти артилерийски полк.
Всичко е супер, невероятно е, нося снарядите и не обръщам внимание на ветровитото време. Хората от разчета ме приеха прекрасно, няма какво повече да искам от тях. Всеки ми казва по нещо ново, запознава ме с моята дейност, а аз гледам какво правят другите и се уча. Изстреляхме вече два снаряда. Не са ми почернили още бузите, такава е традицията при първите стрелби, обясни младият артилерист.



капитан Владислав Близнаков

По време на полевото обучение, капитан Владислав Близнаков беше назначен за ментор на 11-те курсанти от факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ „Васил Левски“. Третокурсниците участваха активно във всички занятия и учения и дори им се наложи да се включат в гасенето на пожари, възникнали при стрелбите.
Курсантите са от моята специалност „Артилерийско инструментално разузнаване“. Отделихме и други хора от полка със същата специалност, които предаваха на бъдещите офицери голяма част от практическите въпроси, отбеляза капитан Близнаков. И с гордост изтъкна, че и неговата дъщеря Анелия Близнакова е курсант, но във Военновъздушното училище. И вече е в трети курс в специалността „Ръководство на въздушното движение“.

ефрейтор Атанас Павлов



Задачи на наблюдателния пункт по време на ученията изпълняваше ефрейтор Атанас Павлов. Той е в 4-ти артилерийски полк вече 6 години и е на длъжност разузнавач в батарея за артилерийско разузнаване. Ефрейторът участваше в разузнаването и разкриването на целите на противника, а когато трябваше, гасеше и пожари. Не искаше да споменава, но се разбра, че и баща му старшина Стефан Павлов служи в 4-ти артилерийски полк.

Най-ново

Единична публикация

Избрани