Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сраженията в Судан продължават -повече от 100 хиляди души са напуснали страната

[post-views]
Хуманитарното примирие в Судан ще бъде продължено с още 72 часа от полунощ тази вечер, съобщиха Силите за бърза подкрепа

Ситуацията в Судан остава тежка. Сраженията между армията и паравоенните Сили за бърза подкрепа продължават, въпреки опитите да бъде постигнато трайно примирие. Повече от 100 хиляди души вече са напуснали страната,  а общият брой на бажанците се очаква да бъде около 8 пъти повече, посочват от ООН.

Ако боевете в Судан не приключат скоро, ни очаква пълномащабна катастрофа, предупреждават от ООН. Опитите за постигане на траен мир продължават, като двамата воюващи генерали – Абдел Ал-Бурхан, командващ армията и заместникът му Мохамед Хамдан Дагало, оглавяващ паравоенните милиции, изразиха готовност да изпратят свои представители, които да договорят стабилно и надеждно прекратяване на огъня. Това заяви специалният пратеник на световната организация и допълни, че разговорите вероятно ще се състоят в Саудитска Арабия.

Второто примирие миналата седмица се провали с гръм и трясък и столицата Хартум отново стана арена на ожесточени сблъсъци. Световната продоволствена програма обяви, че възобновява мисиите си в Судан, но само в райони, където е гарантиран хуманитарен коридор.

Опасността от хуманитарна, продоволствена и бежанска криза в Судан е огромна, заявиха от ООН, особено в Хартум, където от седмици липсва дори питейна вода. Хиляди чуждестранни граждани вече напуснаха размирната зона, но местните продължават да търсят спасение през която и да е от границите. От началото на боевете на 15 април 100 хиляди души са избягали в съседните Египет, Чад и Централноафриканската република, а на територията на страната са разселедни други 334 хиляди души, посочват от световната организация.

Най-ново

Единична публикация

Избрани