Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турският изтребител Каан ще полети след тестове за високоскоростно рулиране

[post-views]
Турският изтребител Каан ще полети след тестове за високоскоростно рулиране

Турският изтребител Каан ще полети след тестове за високоскоростно рулиране
Снимка: Анадолска агенция

Турският изтребител Каан (KAAN) ще полети едва след завършване на тестовете за високоскоростно рулиране, каза тестов пилот на самолета. Това предаде Анадолската агенция (АА) за БТА съгласно споразумението за обмен на информация между двете агенции.

Гьокхан Байрамоглу каза на АА, че Каан е на път да се превърне в ефективно оръжие на турската армия с местен софтуер и хардуер.

Тестовете на двигателя и системната интеграция вече преминаха, което доближава изтребителя до първия му полет, каза Байрамоглу.

„Проведохме тестове за рулиране и след като те преминаха успешно, сега работим върху системите за управление, за да достигнат състояние за летене“, добави пилотът.

Самолетът има функции, намаляващи натоварването на пилота, който ще може да се съсредоточи върху наблюдението на въздушното пространство и изпълнението на операцията.

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че реактивният самолет, известен досега като национален боен самолет, ще се казва Каан.

Самолетът от пето поколение е разработен от Турската аерокосмическа индустрия  (ТАИ)  с цел да замени застаряващия флот от Ф-16 на турската армия.

Проектът започна през 2016 г. и самолетът беше изведен на пистата през март.

21-метровият  самолет е в състояние да достигне максимална скорост от Мах 1,8 благодарение на своите два двигателя, всеки с тяга 13 000 килограма.

Възможностите на Каан включват висока осведоменост за ситуацията, оптимизирано работно натоварване на пилота, откриване на бойни щети, системи за мисии от ново поколение, ниска наблюдаемост, прецизни удари и вътрешен отсек за оръжие.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани