Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Атентат енигма срещу главния прокурор

[post-views]
Атентат енигма срещу главния прокурор

В държавата на чудесата се случи и немислим на пръв поглед атентат срещу главния прокурор Иван Гешев. Акт на терор срещу висш държавник без прецедент в новата българска история. Бомба, която тепърва ще разстила взривната си вълна върху обществения и политическия живот у нас.
Според официалните изявления на заместника на Гешев и директор на Националното следствие Борислав Сарафов само частица от секундата е деляла главния прокурор Иван Гешев от смъртта в понеделник, навръх 1 май, когато на метри от автомобила гръмна бомба със смъртоносни метални сачми.

Час по-късно страната осъмна с извънреден щаб заради атентата, който проведе първото си заседание във вторник сутринта. По същото време прокурорите, следователите и съдебните служители излязоха пред съдебните палати в цялата страна, за да кажат „Нас не ни е страх”. А главни прокурори и институции от Европа изразиха подкрепа за българските си колеги. Гешев не проговори, но благодари за подкрепата в любимата си социална мрежа Туитър.

В понеделник главният прокурор Иван Гешев пътува с брониран автомобил (най-вероятно лимузина „Ауди“ А8) за Турция, като се отбива пътьом на семинар на младши прокурори в базата на прокуратурата в Цигов чарк. Ден по-рано се върнал с бронираните коли от посещение в Украйна и ги задържал, макар да трябвало да пътува в Турция с неброниран кортеж. „Добре, че смених колите.
Ако не бях го направил, щях да загина казва Гешев пред своя близка журналистка.

Не е ясно какво прави кортежът на Гешев по пътя между селата Железница и Ковачевица край вилна зона Ярема напът за Цигов чарк. Но на метри след десен завой, където не може да се кара с повече от 50 км/ч, в 11,45 ч. е задействано взривно устройство само 20-ина метри пред автомобила на НСО. Според Сарафов то предизвиква 4–5-метров огнен стълб и дълбае кратер от 30–40 см. На място са открити стъклени бутилки, които играят ролята на маркери. Това дава основание да се твърди, че кортежът е наблюдаван от човека, който натиснал копчето на взрива.

Осколките от бомбата, които трябва да пробият стъклата на автомобила и да убият намиращите се вътре пътници, се забиват в дърветата през пътя. Едно от металните топчета удря предния десен фар на автомобила. Цялата ударна вълна е посрещната от десния калник на колата, сочи разследването. По свидетелства на служители на НСО взривът изместил автомобила, с който са се придвижвали Иван Гешев и семейството му.

„Главният прокурор е бил мишена за убиване, а не за сплашване“, казва Борислав Сарафов. Според думите му: „С този атентат е засегната държавността, не личността на Иван Гешев. Независимо кой е главният прокурор, той олицетворява една институция. Това бе опит за убийство“. Атентаторът е избързал със стотна от секундата, иначе взривната вълна щеше да бъде насочена към вратите на колата и стъклата, като целта е била да бъде пробита бронировката.

Към разследването на секундата е поканен и намиращ се в България израелски експерт по контратероризъм, който е цитиран от директора на следствието – взривът е бил много мощен, с перфектна насоченост и е направен от голям професионалист. Според всички оценки досега става дума за взрив с 3-килограмов тротилов еквивалент.
Институционалните информационни канали работеха в синхрон до момента, в който на излизане от заседанието на извънредния щаб вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че вече има заподозрени за взрива лица, което хвърли в недоумение следствието и прокуратурата.

Факт е, че взрив срещу висш държавник като главния прокурор в момент, в който той казва, че ако руският президент Владимир Путин бъде засечен в България, то той трябва да бъде арестуван, и само половин месец, след като назова поименно хора, които са готови да платят 7-цифрени суми, за да го махнат, се случва за първи път.
Факт е, че през годините срещу Гешев има отправяни заплахи за убийство, като през 2021 г. те са били 6 според информация на ДАНС. Факт е, че освен в очите на престъпниците Гешев е трън в очите и на политиците, които искат да прокарат закон, който да го отстрани от поста.

В същото време е ясно, че фигурата на Иван Гешев е най-доброто средство за натиск върху лидера на ГЕРБ Бойко Борисов като фигура, която ревностно пазеше политика от всякакви опити за арести, разследвания на чекмеджета, пълни с пачки евро банкноти и златни кюлчета.
От друга страна – много държавници на висок глас като председателят на парламента Росен Желязков, за когото актът е чудовищен, през лидера на ИТН Слави Трифонов и дори лидера на „Възраждане” осъдиха атентата. Още във вечерта след атентата Бойко Борисов заяви, че не може да направи коалиция с „Продължаваме промяната“ и ДБ с имената от предложения от тях кабинет. Така че на хоризонта се очертава план Б – коалиция с ДПС, ИТН и вероятно БСП, смятат експерти.

На този фон контрапункт стана изявлението на лидера на „Демократична България” Атанас Атанасов, че случилото се може да е инсценировка. „Има очевидни факти на инсценировка. Погледнете снимките и трябва да си направите изводите за това, но не искам да навлизам в детайли”, обяви Атанасов, лидер на ДСБ и бивш директор на Националната служба за сигурност. „За нас това е
атентат срещу съдебната реформа“ допълни той. Т. е. срещу идеята на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.
Снимките, за които говори Атанасов, наистина се различават фактологически от твърденията на разследващите. Вместо кратер на тях се вижда изровена пръст край банкета, като наклонът на мястото е навън към полето вместо към пътната настилка. Бившият директор на антимафиотите от НСБОП Румен Миланов направи сравнение със 17-те килограма взрив, заложен на 31-вия километър до Пасарел по пътя от Панчарево за Самоков, който вдигна във въздуха бронирания Мерцедес G класа на Константин Димитров–Самоковеца през 2003 г. Колата обаче тогава не се обърна и отново падна на гумите си. Очевидно е, че няма как 17 кг тротилов еквивалент да предизвика същия ефект като 3 кг сега при взрива срещу Гешев. Което също наклонява везните към теорията за силен медиен и обществен ефект на взрива и мотив за недотам логични политически конфигурации в новия български парламент.
Каквото и да се крие зад този атентат, то единствено обективно разследване и разкриване на извършителите би дало отговор и разкриване на енигмата на тази бомба.

Атентатът бе осъден и от президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, който заяви: „Става въпрос за посегателство срещу българска институция. Всяко посегателство срещу живота на гражданите е недопустимо“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани