Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В ЕС се разбраха за боеприпасите за Украйна

[post-views]
В ЕС се разбраха за боеприпасите за Украйна

Европейските държави постигнаха компромис по изготвянето на схема за съвместно закупуване на боеприпаси за Украйна след седмици на спорове, които разочароваха Киев, съобщи „Ройтерс“. Посланиците на страните – членки на ЕС, в Брюксел одобриха в сряда сделката, слагайки край на спора за това, каква част от договорите за боеприпаси трябва да останат в Европа. Швеция, понастоящем ротационен председател на ЕС, каза, че посланиците са одобрили решението „да подкрепят украинските въоръжени сили чрез 1 млрд. евро за съвместно снабдяване с боеприпаси и ракети“.

„Ройтерс“ се позовава на дипломати, според които в компромисния текст се казва, че европейското производство има приоритет, но може да са необходими някои компоненти от по-далечни региони. Сделката разчиства пътя за подписване на договори, които официални лица казаха, че се стремят да сключат до края на май.

Схемата за съвместно снабдяване е част от по-широката инициатива на ЕС да достави 1 млн. артилерийски снаряди и ракети на Украйна през следващите 12 месеца след призивите на Киев, че спешно се нуждае от такива боеприпаси за борба с инвазията на Русия.

В края на май европейските лидери одобриха плана на Еврокомисията 1 млрд. евро да бъдат отпуснати за компенсиране на държавите, които дадат от своите запаси снаряди за Украйна, и още 1 млрд. евро да бъдат заделени за общи поръчки, с които да бъдат попълнени армейските запаси на европейските държави.

24 държави обявиха, че ще се включат в общите поръчки. Само България, Ирландия и Дания остават извън инициативата. Външните министри на ЕС одобриха общия план през март, но схемата за обществени поръчки не можа да бъде финализирана, тъй като не можеше да се намери съгласие по правилата за допустимост.

Еврокомисарят Тиери Бретон поясни, че се очаква да бъдат привлечени до 1 млрд. евро за закупуване на боеприпаси за Украйна

Междувременно Европейската комисия прие Акт в подкрепа на производството на боеприпаси (ASAP), включващ различни мерки, както и половин милиард евро за изпълнение на третата част от плана за спешно изпращане на муниции и ракети за Украйна. Предложението е с висок приоритет, скоро ще бъде внесено в Европейския парламент и Комисията ще работи за това то да бъде одобрено до края на юни. Инструментът, който се съдържа в него, ще спре да се прилага в средата на 2025 г.
Предвидените 500 млн. евро се очаква да надхвърлят 1 млрд. евро с включването на националните правителства и бизнеса, поясни на брифинг в Брюксел еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон.

Основните финанси се очакват от Европейския фонд за отбрана (260 млн. евро от бюджета за 2024 г.) и 240 млн. евро от предложения миналия юли от Комисията Акт за подсилване на европейската отбранителна индустрия чрез съвместни поръчки (EDIRPA). Може да се използват част от средствата за пандемията от COVID-19, от Плана за възстановяване и устойчивост и от кохезионните фондове на ЕС, допълни той.(БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани