Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Западът ще затяга икономическата примка около Москва

[post-views]
Западът ще затяга икономическата  примка около Москва

Големите съюзници на нападната Украйна – САЩ, Европейският съюз и членове на Г-7, подготвят нови санкции срещу агресора от Руската федерация в нов опит да затегнат икономическата примка около врата на президента Владимир Путин и върху неговото обкръжение. Това пише в свой материал по темата американското издание „Блумбърг“. Информацията идва от действащи административни служители, предпочели да запазят своята анонимност.
Идеята на новите предложения е не толкова да генерират допълнителни ограничения, колкото да затворят съществуващите „вратички“ в настоящите санкции. Според източниците те ще се прилагат индивидуално от всяка страна, но ще се координират между всички съюзници. Очевидно лидерите на страните са достигнали до извода, че към момента има твърде много начини, по които санкционните режими могат да бъдат избегнати или поне заобиколени. Очаква се плановете на страните да бъдат обявени по време на срещата на Г-7 в Япония през май.

Както е известно – санкциите до момента раниха тежко Кремъл, но все още не успяват да задушат Русия по очаквания начин. Целта беше принуждаване на Путин да спре своята кървава война, но цените на суровините, които Москва изнася, през миналата година успяха да запазят сравнително стабилни финансите на страната. Енергийните приходи на Русия сега са близо до целевото ниво, определено от петролния ценови таван, наложен от Г-7 и партньорите от Европейския съюз – $60 за барел. Това помага на руското правителство да стабилизира бюджета въпреки нарасналите военни разходи.

В края на миналата работна седмица Руската централна банка прогнозира, че икономиката на страната ще нарасне с до 2% тази година, тъй като въздействието на санкциите избледнява, като до края на 2024 г. се очаква брутният вътрешен продукт да достигне нивата отпреди войната – много по-рано от прогнозите на редица икономисти. БВП на Русия се сви през 2022 г. с 2,1% в сравнение с година по-рано, което не оправда прогнозите в началото на войната, че ограниченията ще изпратят икономиката в дълбок спад.
Срещата на върха на Г-7 ще предостави форум за дискусия за това, кое от санкциите е сработило досега и какви опции остават по отношение на по-нататъшния натиск върху руската икономика. Но след като част от търговския и финансовия сектор на Русия вече са санкционирани, намирането на нови области, които значително да намалят способността на Путин да финансира войната си, не е лесно.

Поредният санкционен пакет на ЕС, 11-ият за блока от февруари 2022 г. насам, ще се съсредоточи най-вече върху вратичките във вече въведените санкции, посочва агенция „Блумбърг“, цитирайки официални неназовани лица. Предложенията на масата включват забрана на транзитно преминаване през Русия на много стоки и налагане на санкции на кораби, които изключват навигационните си системи. Мерките, които ще се нуждаят от подкрепата на всички държави – членки на ЕС, за да бъдат приети, също така се очаква да включват нови санкции срещу около три дузини физически лица.
Голяма част от вниманието на Г-7 е съсредоточено върху репресии относно способността на Москва да избягва или заобикаля съществуващите наказателни мерки с акцент върху стотици ограничени стоки и технологии, използвани за военни цели. Това усилие включва прилагане на дипломатически натиск върху трети страни, през които търговията с Русия е нараснала след въведените санкции, засилен мониторинг на ключови стоки и насочване към компании, които могат да помагат на Москва – умишлено или по друг начин, –за да заобикаля ограниченията. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани