Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия атакува Киев и Одеса с ракети и дронове

[post-views]
Русия атакува Киев и Одеса с ракети и дронове

Украинската въздушна отбрана отрази нов руски удар с ракети и дронове в нощта срещу четвъртък. От Киев заявиха, че са свалили 18 от 24 дрона, предаде „Ройтерс“. В изявление градската администрация на Киев каза, че всички ракети и дронове, насочени към украинската столица за трети път в рамките на четири дни, са били унищожени. „Руснаците атакуваха Киев, използвайки дронове камикадзе „Шахед“ и ракети, вероятно балистичен тип“, заяви киевската администрация.
От 15 безпилотни дрона камикадзе „Шахед“, изстреляни по черноморския крайбрежен град Одеса, противовъздушната отбрана е унищожила 12, а три са ударили университетски комплекс. Няма жертви, заяви украинското южно военно командване.
За взривовете беше съобщено по-малко от 24 часа, след като Киев обяви, че 21 души са загинали при руски удар по град Херсон. Русия удари от въздуха хипермаркет, жп гара и прелез, бензиностанция и жилищни сгради, съобщи „Ройтерс“, като се позова на украинския президент Володимир Зеленски.

Междувременно атака с дрон предизвика пожар в складови съоръжения в една от най-големите петролни рафинерии в Южна Русия, но службите за спешна помощ потушиха огъня малко повече от два часа по-късно и заводът работеше нормално, съобщи агенция ТАСС, цитирана от „Ройтерс“. Рафинерията „Илски“, близо до черноморското пристанище Новоросийск, Краснодарски край, има капацитет за преработка от около 6,6 млн. т годишно.

Володимир Зеленски заяви, че Украйна скоро ще започне контраофанзива срещу руските сили и че той е сигурен, че след това Западът ще снабди Киев със съвременни бойни самолети, предаде „Ройтерс“. На пресконференция в най-новата страна – членка на НАТО, Финландия, Зеленски каза, че една от причините за неговото посещение в Хелзинки е, че Украйна иска да стане пълноправен член на военния съюз. Украинският президент даде за пример предходни успехи на бойното поле, след които на страната му бяха предоставени нови видове оръжия.(БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани