Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Въздушен удар в Сирия уби виден наркотрафикант

[post-views]
Сирия твърди, че Израел е атакувал обекти южно от Дамаск

При въздушен удар в Южна Сирия бяха убити важен контрабандист на наркотици и семейството му, съобщи военен наблюдател, като приписа удара на Йордания, която нито потвърди, нито отрече.

Търговецът на наркотици „Марай ал-Рамтан, съпругата му и шестте му деца са били убити при удар на йорданските военновъздушни сили“ в източната част на провинция Суейда, близо до сирийско-йорданската граница, съобщи базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за правата на човека.

„Рамтан е смятан за най-видния наркотрафикант в региона и за контрабандист номер едно на наркотици, включително каптагон, в Йордания“, заяви Обсерваторията, която разчита на широка мрежа от източници в Сирия.

Запитан за удара, йорданският външен министър Айман Сафади заяви пред репортери: „Когато предприемем някакви стъпки за защита на националната ни сигурност… ще ги обявим в подходящия момент“.

„Наркотиците… са голяма заплаха за кралството, региона и света, тъй като контрабандните операции се увеличават“, каза Сафади.

Разследване на АФП през ноември установи, че Сирия се е превърнала в наркодържава, като каптагонната индустрия на стойност 10 млрд. долара засенчва целия останал износ и финансира както Асад, така и много от неговите врагове.

Основните дестинации са богатите на петрол страни от Персийския залив, но Йордания също се е превърнала в транзитен маршрут за търговия със стимуланта от амфетаминов тип, който от години е обхванал Близкия изток.

Активист в провинция Суейда, запознат с местната търговия с наркотици, заяви, че „очакваме да видим забележимо въздействие върху контрабандните операции от Суейда след удара“.

„Никой не би могъл да пренесе нещо контрабандно през границата без знанието на Рамтан“, каза той, като поиска анонимност от съображения за собствената си сигурност.

Някои трафиканти в района са напуснали домовете си след удара, добавя активистът.

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани