Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Швейцария проведе военни учения, докато ролята ѝ в европейската отбрана привлича все повече внимание

[post-views]
Пътниците на швейцарски влак бяха взети за заложници, а по-късно освободени невредими

По време на едно от най-мащабните военни учения за последните три десетилетия швейцарските войници проведоха учение, по време на което отработиха отблъскването на фиктивни врагове, при което изстрелваха боеприпаси, като по този начин показаха способностите си за самоотбрана, предаде Ройтерс.

Ученията се проведоха в четири кантона на страната в рамките на девет дни и в тях участваха 4000 войници. Те бяха извършени в момент, в който ролята на Швейцария в европейската отбрана привлича сега внимание на фона на призиви Берн да помогне на Украйна в борбата срещу руската инвазия.

Миналия четвъртък на полигона „Ле Прадиер“ група новобранци – повечето от които цивилни, полагащи редовната си военна служба – бавно изкачиха хълм, като използваха  димна граната, за да се скрият от предполагаемия враг, преди да залегнат и да стрелят по мишените си.

Ученията „Лукс 23“, планирани от 2021 г., не са организирани в отговор на руската инвазия в Украйна през февруари миналата година, но швейцарската армия заяви, чe нахлуването на Русия е направило учението още по-ефективно.

„Готовността на партньорите ни и разбирането от страна на гражданите по отношение на този тип обучения много са се променили“, каза Матиас Тушер, командир на Първа швейцарска сухопътна дивизия. Той допълни, че това е пряко свързано с войната в Украйна.

Нараства общественият и международният натиск за Швейцария да вдигне забраната за износ на оръжия към региони, в които има военни конфликти, но някои политически фракции се боят, че това би сложило край на традиционната външна политика на неутралитет, която Швейцария води, отбелязва Ройтерс.

„Разбираме, че хората бъркат необходимостта за подкрепа на нападната страна и необходимостта да се остави място агресорът, когато той e дефиниран като такъв, да се върне за разговори и за намиране на решения“, каза Мауро Погия, старши съветник в департамента по сигурност, население и здравеопазване в Женева. Той заяви, че „няма нищо по-лошо от затварянето на врати и Швейцария трябва да бъде вратата, през която винаги може да се намери изход и тази врата трябва да бъде пазена“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани