Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Скритата сила на ВМА

12 май е празник за членовете на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи

Скритата сила на ВМА
Младшите сержанти медицинските сестри Даяна Йорданова

На празник – като на празник! Днешният ден, 12 май, е различен за членовете на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Такива са медицинските сестри, лаборантите, рехабилитаторите и кинезитерапевтите. И във Военномедицинска академия днес за тях е професионален празник. На тържеството са предвидени награди и грамоти, даже томбола и празнични „закачки”, казва главната сестра на ВМА Валентина Цекова.

Работният ден преваля, 13,30 е и тържеството може да започне. На него са поканени и началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и г-жа Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, която закръгля 20 години от създаването си. Предстои старшина Мария Борисова, сестра-борден, да направи обръщение послание към международната асоциация от името на структурата на асоциацията във ВМА. Самата Мария преди 5 месеца е избрана единодушно за председател на Националния консултативен съвет на медицинските сестри в България. Много й помага и това, че е под пагон и лети като бордова сестра, и че участва във всички мисии, както и че в момента кара държавния си стаж по право. „Тя е безценен кадър за нас, работи на пълни обороти”, казва Валя Цекова,

Младши сержант медицинска сестра Михаела Камарашева (вляво) с лейт. д-р Диляра Маринова в Мали

„като трябва мисия, е готова, като има полети – заминава

при нея не съществува думата „не”. И петте бордови сестри са такива: Десислава Стоева, Цветелина Иванова, Ева Георгиева, Яна Кабакчиева и Мария Борисова.

ВМА със своите професионалисти по здравни грижи участва в учредяването на асоциацията, и в националния й съвет, в Софийската комисия. На Съвет на организацията самата Валя е номинирана за председател на главните сестри в здравните заведения на страната, на 17 май се решава.

Днес една част от медицинските сестри във ВМА са военнизирани, а преди около година към екипите се присъединява и новото попълнение от първите дипломирани във Висшето военноморско училище и Медицинския университет във Варна медицински сестри. Те са вече по поделенията. 

„Във ВМА „наборът” се явява по разпределение според успеха. И първата, Мария Цекина, с най-висок успех, си избира  поделение във Варна. Всички искат и да специализират, а тази година са разкрити нови места за специализация, казва главната сестра: по операционна и превързочна техника и по анестезиология и интензивни грижи. Предимство за квалификация ще имат военните сестри. А през миналата година са се военнизирали лаборанти и медицински сестри, вече завършили и работили във ВМА. Много от тях също искат да заминат на мисии, преминали са курс по физическа подготовка. При извънредни обстоятелства имаме готовност поне 5 сестри да тръгнат веднага”, казва Валя Цекова. Целта на професионалистите по здравни грижи във ВМА е да продължат да подсилват сътрудничеството с лекарите и санитарите и да подпомагат вписването на новите колеги в екипите,

когато военните дисциплина и ред се окажат висока летва за някои от тях

Младши сержант мед. сестра Мария Цекина в мисия

А във ВМА има и няколко младежи с професията на медицинска сестра. Според главната сестра тези млади хора наистина трябва много да искат да работят тази професия, за да са направили такъв избор.

„Скритата сила на ВМА сме ние, професионалистите по здравни грижи”, казва Валентина Цекова, работила цял живот във ВМА . „Ние сме в сянка, но основната част от гледането, от грижата на болния пада върху нас”, казва тя.

Висок старт за новото попълнение

Голямата надежда – първите дипломирани военни медицински сестри да поемат изключително важните места в медицински пунктове по частите от почти година е сбъдната. В съдбата на всяко едно от момичетата професията се усвоява на различни обороти, но има и общи трудности на старта и общи мечти: за специализация, за опит от работа в чуждестранни мисии.

Отличничката на випуска, младши сержант медицинска сестра Мария Цекина, избира поделение на километри от Варна. Който не я познава, не знае какъв потенциал и амбиция крие крехката й фигура.

Главната медицинска сестра на ВМА Валентина Цекова приема професята си като мисия

Не е било лесно, но това още повече я мотивира. И само 4 месеца от началото на службата подава рапорт за заминаване в мисията на ЕС в Мали, за да разбере сама „доколко знае и може”. И се включва в екипа на д-р Петко Гинев.

Младши сержант медицинска сестра Михаела Карамашева от поделението в Горна баня вече е осигурявала медицински състава на учебен полигон „Корен” и „Чаралица”. Тя е имала късмет да бъде въведена от дотогава работещата в пункта лекарка. Но бързо набира опит и от две мисии: замества за 3 месеца колега в тази в Босна и Херцеговина при българския контингент, а малко след това заминава за Мали в екипа на д-р Диляра Маринова от Инфекциозната клиника на ВМА, където вече се работи с представители на 19 страни от ЕС.

В момента в Мали са още две от медицинските сестри на първия випуск: младшите сержанти Даяна Йорданова и Гергана Георгиева. Оттам те „драснаха два реда” за читателите на в. „Българска армия”: „Избрах да съм медицинска сестра под пагон, защото това е да си милосърдна сестра и да носиш военния дълг и вярвам,че това е правилният професионален път за мен.” (Даяна). А Гергана споделя: „Професията на медицинска сестра те научава не само да бъдеш добър здравен специалист, но и да бъдеш Човек, да израстеш по трудния път на успеха, да излезеш от зоната си на комфорт, да се превърнеш в пример и гордост за самия себе си.”

Най-ново

Единична публикация

Избрани