Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Откриха паметник на генерал Иван Кинов в родното му село Люти брод

[post-views]
Откриха паметник на генерал Иван Кинов в родното му село Люти брод

С богата програма в мездренското село Люти брод бе отбелязана 130-та годишнина от рождението на ген. Иван Кинов. Възстановеният с дарения от фирми и граждани паметник на генерала бе открит от неговата дъщеря Лидия Кинова и генерал от запаса Михо Михов, бивш началник на Генералния щаб.

В ритуала участва почетна рота от военнослужещи от батальона във Враца с командир подполковник Симеон Гаджев. Паметното слово бе на ген. Михов, който защити тезата, че ген. Кинов е най-умният и разумен началник на Генералния щаб на Българската армия. Известният български военачалник е възпитаник на полковник Борис Дрангов, участвал е в двете Балкански войни, Първата и Втората световна война, служил в Съветската и Българската армия. След промените през 1944 г. е началник на Генералния щаб, началник на Военна академия „Г.С.Раковски“, заместник-министър и първи заместник-министър на отбраната и посланик в Румъния. Той е първият професор в нашата военна академия.

Тържеството се състоя в центъра на селото в близост до паметника на неповторима личност, свързана с построяването на жп гарата в Люти брод, моста над река Искър. Домакин бе кметът Иван Коцев. Прочетен бе поздравителни адреси от президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев, както и от министъра на отбраната, министъра на вътрешните работи, началника на Военна академия и други ведомства и организации. Да почетат делото и паметта на генерала бяха дошли още кметът на Община Мездра Иван Аспарухов, председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков, заместник-председателят на СВВБ полковник от запаса Петър Пандурски, председателят на НАС и заместник-председател на СОСЗР полковник от запаса Чавдар Петров, председателят на БАС Евгени Белий, председателят на клуб „Военни моряци“ контраадмирал Петър Странчевски, който е от същото село, представители на други обществени организации и много граждани.

Обявена бе заповед на председателя на СВВБ доц. д-р Иван Сечанов за отличаване с награден знак „За признателност“. С наградата бе удостоен председателят на Областната организация на СВВБ във Враца офицера от запаса Лъчезар Генов. Връчвайки отличието, полк. Пандурски благодари за приноса му при изграждането на паметника и за укрепването и развитието на Съюза в областта. Лъчезар Генов е един от дарителите за възстановяването на мемориала.

Възпоменателното тържество завърши с концерт на самодейни състави от Люти брод и Мездра, както и с голямо народно хоро.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани