Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

МО: Младите хора са основната целева група на патриотичното възпитание

[post-views]
МО: Младите хора са основната целева група на патриотичното възпитание

Определени са приоритетите на Министерството на отбраната (МО) в областта на военно-патриотичното възпитание за 2023-2024 г. В тях се посочва, че основната целева група са  младите хора на България. Отбелязва се, че възпитаването им в духа на  национална гордост и идентичност допринася за пълноценното социално икономическо развитие на България като страна член на Европейския съюз и  НАТО. Документът е утвърден от министъра на отбраната Димитър Стоянов.

МО: Младите хора за основната целева група на патриотичното възпитание

Откроени са два приоритета в патриотичното възпитание, като част от възпитателния процес, който „има  за цел формирането на личността, ценностната система на човек и  възпитание, чрез приемане на обществени норми и поведение“. Първият е съхраняване и развитие на националната идентичност и памет. Вторият е формулиран, като развитие на възпитанието в духа на националните ценности и политиките на Европейския съюз и НАТО. Уточнява се, че „военно – патриотичното възпитание на гражданите основно съхранява традициите и  историческата памет и развива националната идентичност и единно  гражданство“. Целеви групи са младите хора, гражданите, военнослужещите, цивилните служители на БА, МО и техните семейства, военно-патриотичните съюзи и организации със сфера на дейност в  сигурността и отбраната, сдружения на военнослужещи, резервисти,  запасни, ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали и  техните семейства.

Формите са свързани с национални, областни и общински информационни  кампании, конференции и дискусии. семинари и конкурси, интерактивни форми за военно-патриотично възпитание на децата и подрастващите, инициативи с участието на доброволци, поддържане жива паметта за  загиналите герои за националното обединение, свободата, независимостта и  утвърждаването на България като демократична държава, изработване на рекламни материали и печатни издания и др.

Документът е в изпълнение на наредбата за предоставяне на финансова или материална помощ на военно-патриотични съюзи, неправителствени организации със сфера на дейност в сигурността и отбраната, сдружения на военнослужещи, резервисти, запасни, ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали, създадени като юридически лица за осъществяване на общественополезна дейност с военно-патриотична насоченост и/или в областта на сигурността и отбраната.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани