Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Още един палестинец е убит на Западния бряг, примирието между Израел и Ислямски джихад остава в сила

[post-views]
"Хизбула" изстреля над 200 ракети по Израел след убийството на високопоставен командир

Израелски войници застреляха палестинец при акция в Наблус рано тази сутрин, съобщиха от палестинското здравно министерство. Естремистката групировка Ислямски джихад допълни, че убитият е 22-годишен неин член. Междувременно крехкото примирие между Тел Авив и палестинските бойци продължава да е в сила.

Представители на израелските сили за сигурност са замервани с камъни и експлозиви в Наблус и в отговор са стреляли по заподозрените, като са отчели попадение, съобщиха от командването в Тел Авив. Войниците са били на терен, за да подготвят унищожаването на дома на палестинец, обвинен в убийството на двама братя, живели в еврейско селище край Хувара – практика, с която Израел цели да предотврати нови атаки, но за палестинците е форма на колективно наказание.

Същевременно, макар и крехко, остава в сила примирието между Тел Авив и плаестинските бойци. След тежък взаимен обстрел, с посредничеството на Египет, двете страни се разбраха да прекратят огъня, но с предупреждението, че сделката отпада в случай на провокация. Израел отвори двата пункта на границата с Газа и позволи на палестинците с разрешение за работа или лечение да влязат в страната. В обратна посока пък вече пътуват камионите с горива, които да захранят електроцентралата в Газа.

Припомняме, че на 9 май Тел Авив стартира антитерористична операция срещу групировката Ислямски джихад, на която бойците отговориха с поредица от ракетни атаки. При ескалацията на напрежението  бяха убити 33 палестинци, от които 15 цивилни, включително деца. Сред жертвите бяха и няколко от най-висшите командири на бунтовническата организация, а на израелска територия живота си загубиха двама души.

Най-ново

Единична публикация

Избрани