Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Проучване: Мнозинството от гражданите на РСМ са против преговорната рамка, договорена с ЕС

[post-views]
Посланикът на ЕС: Ако РСМ не промени конституцията си с вписване на българите, процесът на европреговори ще спре

Мнозинството от гражданите на Република Северна Македония са против преговорната рамка, която правителството договори с Европейския съюз. Повечето хора смятат, че тя поставя страната в подчинено положение и въвежда „българизация“. Това показват резултатите от проучване на общественото мнение, проведено от Институт за политически изследвания в Скопие, по поръчка на предаването „Детектор“, предаде БТА.

Според резултатите от него 55,7 процента от гражданите са против преговорната рамка, подкрепят я 28,1 процента.

Разбивката по отношение на начина на мислене на етническите групи в страната показва, че докато 62 процента от македонците смятат, че преговорната рамка води до „българизация“ на Северна Македония, 54,4 процента от албанците в страната са на мнение, че преговорната рамка гарантира македонската идентичност. Най-голямо притеснение от това, че записаното в преговорната рамка води до „българизация“ на Северна Македония изразяват най-възрастните граждани, тези над 60 години (60,3%), докато при респондентите между 18 и 29 г. процентът е 42,5.

Любопитен е и резултатът в отговор на въпроса дали по отношение на съдържанието на преговорната рамка има дезинформация. Почти половината от анкетираните 48,4 процента смятат, че дезинформацията по този въпрос е голяма, на обратното мнение са 26,9 процента.

Етническият анализ на отговорите „за“ и „против“ преговорната рамка също показва интересни резултати, докато 70 процента от определящите се като македонци са против преговорната рамка, 75 процента от албанците я подкрепят.

Участвалите в допитването са разделени и по отношение на твърденията на опозицията, че е възможно предоговаряне на преговорната рамка: 37,1 процента от тях смятат, че това е възможно, а 36,4 процента мислят обратното.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани