Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Скандал в украинската съдебна система -разследват схема за корупция сред висшите магистрати

[post-views]
Руски гражданин е обвинен в използването на американски групи за прокарването на проруска пропаганда в САЩ

Украинските антикорупционни власти са разкрили мащабен скандал с взимане на подкупи от висши магистрати в страната. Задържан е председателят на Върховния съд – Всеволод Князев, по подозрение, че е  получил близо 3 млн. долара. Разследването по случая продължава.

Разкритията са направени след мащабно разследване на Националното антикорупционно бюро на Украйна и Специализираната прокуратура за борба с корупцията. Установена е корупционна схема в редиците на Върховния съд и подкупи в особено големи размери, получавани от висши магистрати, посочват медиите в Киев.

В ход са следствени действия във връзка с получаването на неправомерни облаги от ръководството и съдиите на Върховния съд, посочват правоприлагащите органи в Украйна. Техен представител пък потвърди пред местни агенции, че е задържан председателят на най-висшата съдебна инстанция– Всеволод Князев, за когото се е смята, че е получил подкуп на стойност 2,7 млн. долара.

Новината посрещна президента Володимир Зеленски при завръщането му от тридневна европейска обиколка. Припомняме, че Брюксел постави борбата с корупцията като предварително условие за присъединяването на Украйна към ЕС, като въпреки постигнатия напредък, страната заема 116 място от 180 държави в последния „Индекс за възприятие на корупцията“.

Според местни издания в Киев подкупът е даден от приближени на милиардера Костянтин Жеваго, задържан през декември във Франция, по искане на украинските власти. По този повод се разследват общо 18 магистрати от Върховния съд, постановили миналия месец решение в полза на бизнес интересите на олигарха.

Най-ново

Единична публикация

Избрани