Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

20 години от гибелта на майор Анатолий Полянков

[post-views]
20 години от гибелта на майор Анатолий Полянков

Днес се навършват двадесет години от трагичната гибел на майор Анатолий Тодоров Полянков. Той загина на 16 май 2003 г. в местността „Панагюрски колонии” край гр. Панагюрище при изпълнение на тренировъчен полет със самолет МиГ-21БИС.

На лобното място на пилота дойдоха да почетат паметта му неговото семейство, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Николай Русев, представители на община Панагюрище, Военно окръжие – гр. Пазарджик,  приятели и много колеги. На възпоменанието бяха и ученици от гр. Панагюрище, водени от о.р. подполк. Михаил Неделев.

В своето слово заместник-командирът на авиобаза Граф Игнатиево полковник Методи Орлов припомни професионалния път и качества на майор Анатолий Полянков, който отдаде 11 години от живота си на изтребителната авиация, допринасяйки към охраната на въздушното пространство с бойни дежурства в авиобаза Граф Игнатиево. „Той мечтаеше и обичаше да лети, беше отговорен, решителен и дързък, но уви, този полет остана недовършен“ с тъга каза полковник Орлов и допълни, че „за тези 20 години много хора преминаха професионалния си път в авиобаза Граф Игнатиево. Днес са малцина нашите колеги, които са служили с Анатолий, но тези, които го познавахме и помним – разказваме и споделяме. Защото спомените са преди всичко научени уроци, които трябва да се предават и защото в тях остават живи само тези, които с делата и примера си са оставили ярък отпечатък”.

Дълбок поклон пред светлата му памет!

Източник: af.armf.bg/bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани