Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отбелязваме 147 години от бунта в село Бояджик

[post-views]
Отбелязваме 147 години от бунта в село Бояджик

Днес се навършват 147 години от бунта в ямболското село Бояджик, потушаването му е сред най-кръвопролитните събития от Априлското въстание.

Бунтът в село Бояджик е втората по мащаб акция в рамките на Сливенския революционен окръг, след действията на четата на Стоил войвода и Георги Дражев, оценяват историците. Бунтът започва на 11 май и завършва с избиването на над 200 души на 17 май, припомня историкът Христина Дженкова.

„Започва обстрелване на селището с артилерия, с два горски топа – нещо, което за времето си е голямо техническо постижение и голямо тежко въоръжение. Започва да се обстрелва селището, като най-напред ударите са насочени към черквата, където намират убежище много жени, деца и старци – повече от 200 човека. Като се разрушава черквата, те се разпръскват по уличките на селото, и вече навлиза редовната войска, заедно с башибозука, така започва едно избиване на мирното население.

Пред паметника на загиналите, издигнат в края на селото, ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани