Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Очакват се добри новини за новите бойни машини на пехотата

[post-views]
Очакват се добри новини за новите бойни машини на пехотата

Ако депутатите не гласуват предвидените за 2023 г. средства за МО, модернизацията на армията ще бъде поставена под въпрос.

Предвидените във внесения от служебното правителство проект на бюджет за 2023 г. капиталови разходи за МО за малко над 1 млрд. лв. се оказват изключително важни за по-нататъшното развитие на модернизацията на Българската армия. Евентуалното им намаляване може до доведе до спиране на проектите и чувствително закъснение на тези, за които се очакват отговори на офертите. Това стана ясно на заседанието на Комисията по отбрана при изслушването на министъра на отбраната Димитър Стоянов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министрите на отбраната Катерина Граматикова и Теодора Генчовска.

По отношение на придобиването на бойни машини на пехотата до САЩ е изпратена обвързваща оферта за сключване на договор между двете правителства, каза министър Стоянов. По предварителна информация проектът ще бъде изпълнен в рамките на 3-4 години за близо 2 мрд. лв. Става дума за 154 бойни и спомагателни машини. За тази година са предвидени 457 млн. лв. с разчет до септември да имаме отговор от американската страна. По проекта за  трикоординатните радари се очаква офертите да пристигнат до края на юни, за да има първо плащане също до края на тази година. За 155-мм гаубици има възможност да се сключи договор правителство-правителство. След анализа на политико-военната група ще се предприемат следващите стъпки. Прогнозата е да имаме готовност за договор до септември или октомври. Първите плащания ще бъдат през следващата година. Предстои да пристигнат и два самолета Ф-16 за учебния център за инженерно-технически състав във Военновъздушното училище, където имаме транспортни и други разходи. В проектобюджета са предвидени необходимите средства по проектите за изтребителите и патрулните кораби. Програмата за инвестиции в отбраната до 2023 г. е внесена в Народното събрание. Финансовата рамка е разчетена в два варианта. Първият е при 1,85 на сто от БВП за 2023 г. и 2 процента през следващите години. Вторият е от 2,1 до 2,5 на сто от БВП, съобразно възможностите на държавата.

Правим всичко възможно, подчерта министърът, самолетите МиГ-29 да летят колкото е възможно повече. Работи се по офертите за ремонт на шест двигателя на „ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ“ ЕАД и полската Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr2 S.A. Вариантът за заместващи платформи се оказвал много скъп.

Промените в организационната структура на Въоръжените сили, включително със създаването на новите две командвания, са доказали необходимостта си, отговори на въпрос адмирал Ефтимов. Готов е проектът на наредба, който да урежда статуса на курсантите, като военнослужещи. За нея, обаче, се налага да има промяна в Закона за отбраната и въоръжените сили, уточняват се и някои въпроси, свързани със здравното осигуряване на курсантите, каза министърът на отбраната.

Остава проблемът с набирането на кандидати за военнослужещи. Некомплектът  при войниците стои, тревожи дефицитът при офицерите. Много от кандидатите отпадат заради непокриване на медицинските изисквания, стана ясно от думите на министър Стоянов. Замисленият през юли миналата година план за постепенно освобождаване на военнослужещите и цивилните служители, придобили право на пенсия, се оказва неприложим при този недостиг на подготвени кадри в МО, структурите на подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Тази тема бе обсъдена по повод Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2022 г., който бе приет без нито един глас против или въздържал се.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани